SZO izdao saopštenje povodom treće doze vakcine, nastaje novi problem?

09.07.2021

10:53 >> 13:17

0

Autor: A. B.

Nije poznato da li bi dodatna, pojačana doza bila korisna, i za koga

SZO izdao saopštenje povodom treće doze vakcine, nastaje novi problem?
Copyright RINA

Svetska zdravstvena organizacija saopštila je danas da u ovom trenutku nije poznato da li je potrebno primiti treću dozu vakcine protiv kovida 19 kako bi se održala zaštita, dok se ne prikupi više podataka.

– Ne znamo da li su pojačivači kroz nove doze vakcine potrebni da bi se održala zaštita od kovida 19, dok se ne prikupe dodatni podaci, ali to pitanje je u razmatranju naučnika – saopštila je SZO.

Pročitajte još:

Navodi se i da su trenutno dostupni ograničeni podaci o tome koliko traje zaštita sa dve doze vakcina protiv kovida 19 i da nije poznato da li bi dodatna, pojačana doza bila korisna, i za koga.

Kompanija “Fajzer” je najavila danas da će uskoro tražiti od američkih regulatora odobrenje za treću dozu svoje vakcine protiv kovida 19, čija bi primena u roku od 12 meseci od početka imunizacije, prema njihovom mišljenju, mogla značajno da ojača imunitet i pomogne u zaštiti od najnovijih mutacija koronavirusa.

Novavaks vakcina, Tanjug/AP Photo/Alastair Grant, File)

Naučni direktor “Fajzera” Mikael Dolsten saopštio da prvi podaci kompanije sugerišu na to da nivo antitela kod ljudi raste od pet do deset puta nakon treće doze, u poređenju sa njihovim brojem nakon primenjene prve dve, i da zato planiraju da zatraže od američke Uprave za hranu i lekove (FDA) hitno odobrenje za njenu upotrebu.

Nekoliko sati nakon najave “Fajzera” američki zdravstveni službenici izdali su saopštenje u kojem kažu da potpuno vakcinisanim Amerikancima još nije potrebna treća doza.

– Američke zdravstvene agencije angažovane su u naučno zasnovanom, rigoroznom procesu, koji neće obuhvatati samo podatke farmaceutskih kompanija, kako bi razmotrile da li će i kada biti potreban pojačivač za vakcine – navodi se u zajedničkoj izjavi FDA i Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Pročitajte još:

Američki zdravstveni regulatori su naglasili i da će odluka o eventualnoj trećoj dozi vakcina biti doneta samo ako naučni podaci pokažu da je ona potrebna.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike