Pakao Jemena: Deci ispiraju mozak, pa ih šalju na front, a ovako se odigrava mobilizacija

09.07.2021

15:45

0

U Jemenu se sve više dece-vojnika mobiliše za rat, a mnogi tako i stradaju

Pakao Jemena: Deci ispiraju mozak, pa ih šalju na front, a ovako se odigrava mobilizacija
Copyright AP/Nariman El-Mofty

Samir je na kraju poginuo. Petnaestogodišnjak je životom platio želju da se bori na strani Hutijevaca u građanskom ratu koji se vodi u Jemenu.

Prethodno mu je, u nekoliko letnjih kampova, objašnjavano kakav je svetonazor pobunjenika, slušao je šta govore veroučitelji, čuo njihove teze o „džihadu“ i borbi za zaštitu domovine. Samir se time oduševio. Rečeno mu je da mu je Bog odobrio da se bori protiv jemenske vlade. To ga je gurnulo na front, da se tamo bori.

Pročitajte još

Samirov otac, koji želi da ostane anoniman, kaže da su on i supruga prihvatili da njihov sin ode u letnji kamp. Ali kada je Samir izjavio da želi da ide na front, roditelji su to odbili. Sina je, međutim, bilo nemoguće zaustaviti, preneo je DW.

Roditelji su na kraju popustili – između ostalog i zato što je Samir svojoj siromašoj porodici redovno slao novac koji bi zaradio na frontu. Osim toga, dolazio je kući na svakih nekoliko meseci.

A onda je usledio šok: Samir je poginuo. Hutijevci su predali roditeljima telo njihovog sina, a na njegovom čelu bila je traka s natpisom „Mučenici“.

Samir nije jedino dete iz naselja Sana koje je poginulo na frontu. Još trojica dečaka, Imad, Jusef i Muhamad, starosti između 15 i 16 godina, takođe nisu preživeli borbe. Poginuli su u jednom bombaškom napadu, a njihovi posmrtni ostaci predati su porodicama.

Najviše regrutuju pobunjenici

Regrutovanje dece-vojnika jedan je od najgorih oblika kršenja ljudskih prava u građanskom ratu u Jemenu. U dokumentu objavljenom krajem juna, Ujedinjene nacije beleže 163 takva slučaja: 134 žrtve su dečaci, 29 devojčice. Većina regrutovane dece, njih 115, ide na račun Hutijevaca.

Oni su sa svoje strane protestovali protiv kritika UN. U deklaraciji napisanoj na arapskom, ocenili su da su izveštaj UN diktirale američka vlada i bogate naftne države.

Ni vladine trupe se ne ustežu od regrutovanja dece-vojnika. Prema dokumentaciji UN, u njihovim redovima bilo je 34 dece. Prema zajedničkom izveštaju „SAM-organizacije za prava i slobode“ i Evro-mediteranskog monitora za ljudska prava, grupe bliske jemenskoj vladi pokušavaju da regrutuju decu „u velikom broju“, posebno u južnim provincijama Taiz, Lahidž i Abjan. Deca se, kako navode te organizacije, odvode na treninge u kampove u Saudijskoj Arabiji.

Printscreen Youtube/TRT World

Mobilizacija dece odvija se na različite načine. Na primer, vojnik vrbuje svog maloletng sina kako bi dobijao više novca. Drugi opet ohrabruju svoju maloletnu braću da se pridruže vojsci. Poznat je i slučaj kada je sin ubijenog vojnika preuzeo njegovo mesto. Lični odnosi porodica sa vlastima takođe imaju ulogu u procesu regrutovanja.

Pa ipak, tu nije reč o sistematskom regrutovanju, tvrde lokalni izvori za DW, i tu se praksa vlade razlikuje od prakse Hutijevaca.

To tako slično vidi i Tafik al Hamidi, predsednik „SAM organizacije za ljudska prava i slobode“. On smatra da mere koje primenjuju Hutijevci nisu uporedive s merama vlade. U vladinim trupa, veoma malo dece direktno učestvuje u borbama. – Većina radi u gradovima na civilnim poslovima, ta deca ostaju kod svojih roditelja – kaže Al Hamidi.

Letnji kamp Hutijevaca

Prema informacijama nekoliko organizacija za ljudska prava, Hutijevci vrbuju decu u daleko većoj meri. U studiji Evro-Mediteranskog centra za ljudska prava i SAM-organizacije za prava i slobode navodi se da su Hutijevci od 2014. godine regrutovali oko 10.300 jemenske dece. U centrima za obuku deca se odgajaju i uče da primenjuju nasilje. Podvrgnuta su ideologii Hutijevaca i pripremaju se za borbu na bazi ekstremističkih ideja.

Portparol jemenske organizacije za dečija prava pod nazivom „Organizacija za zaštitu dece Siaj“, navodi podatke koji još više deprimiraju: Hutijevci imaju oko 6.000 letnjih kampova, a u svakom trenira najmanje po stotinu dece. Maloletnici prolaze taktičku, borbenu obuku i mnoga od te dece su, nakon izvesnog vremena, završila na frontu.

Pročitajte još

Fenomen regrutovanja dece je neka vrsta tempirane bombe, kaže bivši ministar za ljudska prava međunarodno priznate vlade Muhamad Askar. Stotinama hiljada dece ispiraju mozak u kampovima:

– Dečiji umovi ispunjeni su kulturom mržnje i sloganom ’Smrt Americi!’ Kako ćete takvu decu da za nekoliko godina integrišete u društvo? – upitao je.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike