Jezivi prizori iz Južne Afrike: Ratno stanje na ulicama posle hapšenja bivšeg predsednika, ubijena i beba (FOTO/VIDEO)

12.07.2021 | 18:13 >> 21:28

Autor: Nikola A.

Ustavni sud je osudio Zumu na kaznu zatvora od 15 meseci zbog odbijanja naređenja suda da pruži dokaze o istrazi o korupciji na visokom nivou

Copyright Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe

Najmanje sedam osoba je ubijeno i nekoliko stotina uhapšeno tokom nereda koji su u Južnoj Africi izbili posle hapšenja nekadašnjeg predsednika DŽejkoba Zume.

U pokušaju da suzbiju nasilje, južnoafričke vlasti rasporedile su vojsku na ulice gradova u kojima su zabeleženi najžešći neredi, ali su i uprkos tome tokom dana paljene prodavnice i stambene zgrade.

Među žrtvama je šestomesečna beba, koju je zalutali metak pogodio u glavu, te muškarac koji je iskrvario od rana zadobijenih nožem. U klinikama, javljaju lokalni mediji, vlada haos pošto demonstranti neprestano pokušavaju da upadnu u prostorije u kojima se nalaze povređeni.

U talasu nasilja koje je usledilo posle hapšenja bivšeg predsednika, učesnici protesta su pljačkali radnje, palili zgrade i napadali prolaznike.

Tokom nedelju dana nasilja, policija nije uspevala da zauzda proteste koji su u najvećem broju slučajeva završavali pljačkama i uništavanjem imovine. Južnoafrički mediji javljaju da su blokirane raskrsnice i da na tim mestima gore kamioni.

Bivši predsednik Južnoafričke Republike, 79-godišnji DŽejkob Zuma, predao se prošle sedmice policiji i služiće zatvorsku kaznu od 15 meseci zbog nepoštovanja suda.

Zuma se, takođe, suočava sa odvojenim sudskim postupkom koji se odnosi na ugovor o naoružanju, vredan dve milijarde dolara iz 1999. godine, kada je bio zamenik predsednika.

Copyright Tanjug/AP Photo/Themba Hadebe)

Pristalice Džejkoba Zume, bivšeg južnoafričkog predsednika, pljačkali su radnje i izazvali požar u tržnom centru u gradu Pitermaricburg, uoči sudskog pojavljivanja u kojem će se Zuma suočiti sa zatvorskom kaznom jer nije došao na ispitivanje o korupciji, saopštile su lokalne TV stanice.

Današnje nasilje je samo nastavak nereda tokom vikenda u Južnoj Africi, koje se uglavnom događalo oko Zumine rodne provincije KvaZulu-Natal (KZN), a incidenti su se proširili i na Johanesburg, javlja Rojters.

Televizijski kanal eNCA je prikazao današnji snimak požara krova tržnog centra u Pitermaricburgu u istočnom delu Južne Afrike, gde će se Zuma pojaviti pred sudom. POGLEDAJ GALERIJU

Ustavni sud je osudio Zumu na kaznu zatvora od 15 meseci zbog odbijanja naređenja suda da pruži dokaze o istrazi o korupciji na visokom nivou tokom njegovog devetogodišnjeg mandata do 2018. godine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug