Misteriozni simptomi: Sindrom Havana pogodio diplomate SAD?

17.07.2021

17:45

0

Autor: Nikola A.

Sindrom je prvi put je otkriven na Kubi u periodu između 2016. i 2017. godine

Misteriozni simptomi: Sindrom Havana pogodio diplomate SAD?
Copyright Pixabay

Američka vlada istražuje niz zdravstvenih problema s kojim su se susrele američke diplomate i administracija iz ambasade SAD u Beču.

Više od 20 zvaničnika je izvestilo o simptomima sličnim sindromu Havana – misterioznoj bolesti mozga – otkako je predsednik DŽozef Bajden preuzeo funkciju u januaru, javlja Bi-Bi-Si.

Pročitajte još:

Sindrom još nije objašnjen, ali američki naučnici kažu da je najverovatnije uzrokovan ciljanom mikrotalasnom radijacijom.

Prvi put je otkriven na Kubi u periodu između 2016. i 2017. godine.

Američke i kanadske diplomate u Havani su se žalile na simptome, koje variraju od vrtoglavice, gubitka ravnoteže, sluha i anksioznosti, koje su opisali kao “kognitivnu maglu”.

SAD su optužile Kubu da izvodi “sonične napade”, što je Havana demantovala, a incident je doveo do povećanih tenzija između dve zemlje.

Akademska studija SAD iz 2019. godine je otkrila “poremećaje u radu mozga” kod diplomata koji su se razboleli, ali je Kuba i to demantovala.

Slučajevi u Beču su prvo objavljeni u magazinu “Njujorker” u petak, a kasnije ih je potvrdio Stejt department, koji je naveo da ih pažljivo istrzazuje.

Pročitajte još:

Rojters je citirao austrijsko ministarstvo spoljnih poslova, koje je poručilo da zajednički radi sa SAD kako bi se otkrila pozadina svega.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike