Znaju nešto što ostali ne znaju? Američki brodovi idu ka Libanu, spremni da evakuišu svoje građane

28.06.2024 | 17:30

Autor: Vladimir Tanacković

Izrael želi da udalji libanski pokret od granice i zalaže se za diplomatsko rešenje, ali su i Izraelske odbrambene snage spremne da se angažuju ako diplomatija ne uspe

Copyright Profimedia

Pentagon premešta vojnu imovinu Sjedinjenih Američkih Država bliže Izraelu i Libanu kako bi bio spreman da evakuiše američke državljane u slučaju eskalacije između jevrejske države i libanskog šiitskog pokreta Hezbolah, izvestio je NBC News, pozivajući se na tri američka odbrambena zvaničnika i jednog bivšeg američki zvaničnika, koji su upoznati sa planovima.

U izveštaju se citiraju zvaničnici koji kažu da su amfibijski jurišni brod USS Wasp i 24. ekspediciona jedinica marinaca u sredu krenuli u Mediteran da bi se pridružili pristaništu USS Oak Hill i drugom brodu koji će biti spreman za evakuaciju uz vojnu pomoć i druge misije.

U izveštaju se citira još jedan zvaničnik koji je u četvrtak rekao da je planirano da brod i marinska jedinica projektuju vojnu moć i budu odvraćanje od eskalacije u regionu.

Američki zvaničnici su zabrinuti da će Izrael izvesti vazdušne napade i možda pokrenuti kopnenu ofanzivu u Libanu u narednim nedeljama, navodi se u izveštaju.

NBC news je takođe citirao izraelske i američke zvaničnike koji su rekli da se jevrejska država nada da će stvoriti tampon-zonu od 15 kilometara na granici sa Libanom, a izraelska vlada bi da krene na Hezbolah u Libanu uprkos odvraćanjima Bajdenove administracije.

Profimedia
Izraelski napad na Liban

Izrael želi da udalji libanski pokret od granice i zalaže se za diplomatsko rešenje, ali su i Izraelske odbrambene snage spremne da se angažuju ako diplomatija ne uspe, navodi se u izveštaju izraelskog zvaničnika.

Vašington je takođe u pregovorima sa saveznicima o koordinaciji evakuacija i bilo kakvih koalicionih vojnih operacija, preneo je NBC news, pozivajući se na američke odbrambene zvaničnike.

Politiko je ranije u četvrtak izvestio da je verovatno da će sukob između Izraela i Hezbolaha izbiti u narednih nekoliko nedelja ako Izrael i palestinski pokret Hamas ne postignu sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam