Nevreme u Kini: Najmanje devetoro poginulo u poplavama, šestoro nestalo

20.06.2024

21:32

0

Godišnja sezona poplava počela je ove godine ranije u Kini

Nevreme u Kini: Najmanje devetoro poginulo u poplavama, šestoro nestalo
Copyright Profimedia

Najmanje devet osoba je poginulo u gradu Meizou u provinciji Guangdong, a još šest se vodi kao nestalo usred poplava koje su pogodile jug Kine.

Guangdong je unapredio plan reagovanja u vanrednim situacijama za klizišta, poplave i druge katastrofe na drugi najviši nivo.

Očekuje se da će umerena do jaka kiša ponovo početi u petak i trajaće do ponedeljka u srednjem i donjem toku reke Jangce, najdužeg vodenog toka u Aziji, saopštila je kineska Centralna meteorološka stanica.

U nekoliko oblasti bi u naredne dve nedelje moglo da padne još kiše, saopštio je Nacionalni meteorološki centar. Vlasti u Guilinu, velikom gradu u Guangsiju na jugozapadu Kine, uključile su juče "crveni" alarm upozorenja za poplave, saopštila je danas Čajna dejli.

Zvaničnici železničke stanice Guilin obustavili su rad nekih vozova, a pojedine rute će biti izmenjene.

Centralna vlada u Pekingu izdvojila je 48,6 miliona dolara u fondovima za pomoć u slučaju katastrofe za pomoć u borbi protiv poplava i suša, navodi novinska agencija Sinhua.

Godišnja sezona poplava počela je ove godine ranije u Kini, pošto su se južne provincije suočile sa intenzivnim olujama koje su odnele mostove i uništile kuće, poljoprivrednu proizvodnju i potopile brojne gradove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike