Do jula će biti okončane tri istrage protiv Bolsonara!

12.06.2024

01:00

0

Bivši predsednik koji je bio na vlasti u Brazilu od 2019. do 2022. godine, počeo je da se suočava sa zakonskim problemima otkako je napustio funkciju

Do jula će biti okončane tri istrage protiv Bolsonara!
Žair Bolsonaro - Copyright Profimedia

Generalni direktor brazilske federalne policije Andrej Rodrigez saopštio je danas da se očekuje da će tri tekuće istrage protiv bivšeg predsednika Žaira Bolsonara biti okončane do sledećeg meseca, što je poslednji korak pre odluke da li će on zvanično biti optužen za zločine.


Bolsonaro, koji je bio na vlasti u Brazilu od 2019. do 2022. godine, počeo je da se suočava sa zakonskim problemima otkako je napustio funkciju nakon što je izgubio na predsedničkim izborima 2022. od levičarskog predsednika Luiza Ignasija Lule da Silve, podseća Rojters.

Tri tekuće policijske istrage usredsređene su na navode da su Bolsonaro i njegovi saradnici zalagali nakit koji je njegovoj administraciji dala saudijska vlada, manipulisali potvrdama o njegovoj vakcinaciji i planirali državni udar kako bi poništili rezultate izbora 2022.

''Očekujemo da ćemo u junu završiti prve dve istrage, o nakitu i vakcinama, a u julu ćemo završiti istragu puča“, rekao je Rodrigez novinarima.

Bolsonaro je više puta negirao da je prekršio zakone i optužbe nazivao "lovom na veštice".

Brazilski savezni izborni sud zabranio mu je javnu funkciju do 2030. godine zbog ponašanja tokom izbora 2022. godine, kada je pozvao ambasadore da iznesu neosnovane tvrdnje o ranjivosti brazilskog elektronskog glasačkog sistema.

U slučaju u kojem se istražuje njegova navodna pronevera saudijskih dragulja, koji su bili založeni u SAD, Rodrigez je rekao da je policija otkrila, uz pomoć FBI, novi dragulj potencijalno povezan sa slučajem.

''To je samo ojačalo istragu“, rekao je Rodrigez, ne iznoseći dalje detalje.

Bolsonaro i bivši saradnici su takođe pod istragom zbog navodnog falsifikovanja njegovih potvrda o vakcinaciji kako bi mu omogućili putovanje u SAD, iako on tvrdi da nikada nije uzeo vakcinu protiv COVID-19.

Treća istraga se fokusira na to da li je Bolsonaro učestvovao u zaveri da se proglasi vanredno stanje i spreči Lula da preuzme vlast prošle godine, uoči nereda njegovih pristalica 8. januara 2023, koji su opljačkali vladine zgrade u Braziliji.
 

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike