Potraga za preživelima i dalje traje: Tornado opustošio Ajovu, povređeno je oko 2.000 ljudi! (FOTO)

23.05.2024

00:30

0

Među oštećenim zgradama u Grinfildu bila je i bolnica

Potraga za preživelima i dalje traje: Tornado opustošio Ajovu, povređeno je oko 2.000 ljudi! (FOTO)
Copyright AP Photo/ Charlie Neibergall

Spasilački timovi u saveznoj državi Ajova danas su nastavili potragu za preživelima, nakon što je u utorak tornado srušio kuće i zgrade u gradu Grinfild.

Kancelarija patologa okruga Adams potvrdila je da je stradala jedna žena, a guvernerka Ajove Kim Rejnolds proglasila je vanredno stanje u 15 okruga.

Vlasti još uvek utvrđuju koliko je osoba nastradalo, povređeno ili raseljeno usled tornada, rekao je narednik Aleks Dinkla, portparol državne patrole Ajove, na konferenciji za novinare.

AP Photo/ Charlie Neibergall
 

Među oštećenim zgradama u Grinfildu bila je i bolnica, što je primoralo vlasti da naprave improvizovanu bolnicu u drvnari ili pošalju povređene u medicinske centre u drugim mestima.

Rejnolds je rekla da državni zvaničnici rade na slanju zahteva predsedniku Džozefu Bajdenu da odobri deklaraciju o katastrofi kako bi stanovnici države dobili saveznu pomoć, prenosi Rojters.

AP Photo/ Charlie Neibergall
 

Nacionalna meteorološka služba upozorila je da se u toku dana u Arkanzasu, Luizijani i Teksasu očekuju oluje sa gradom, praćene tornadom.

Dinkla je ranije danas rekao da je povređeno najmanje desetak ljudi u gradu od oko 2.000 stanovnika, da je lokalna bolnica pretrpela je štetu tokom oluje, pa su povređeni morali prebačeni u medicinske ustanove u susednim gradovima.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike