SAD planiraju da povuku vojnike i iz Iraka: Vlada ih moli da deo njih ipak ostane

23.07.2021

10:45 >> 11:58

0

Posle Avganistana, na red je došla još jedna bliskoistočna zemlja

SAD planiraju da povuku vojnike i iz Iraka: Vlada ih moli da deo njih ipak ostane
Copyright Profimedia

Nakon što su skoro sve vojnike povukle iz Avganistana, Sjedinjene Američke Države planiraju da formalizuju kraj borbene vojne misije i u Iraku.

Prema pisanju medija, irački i američki zvaničnici planiraju da saopšte da će se američke trupe povući iz Iraka do kraja godine.

Pročitajte još

U ovoj zemlji trenutno se nalazi 2.500 američkih vojnika, koji se bore protiv preostalih grupa Islamske države.

Kako piše “Vol strit žurnal”, zvaničnici će naglasiti da je američko vojno prisustvo potrebno i nakon toga kako bi pomoglo iračkim snagama u borbi protiv Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

– Ne treba nam više lovaca, jer ih imamo. Šta nam je potrebno? Potrebna nam je saradnja na polju obaveštajnih podataka. Potrebna nam je pomoć oko treninga. Potrebne su nam snage koje će nam pomoći u vazduhu – rekao je irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein za VSJ.

Džozef Bajden; Profimedia

Najava koja bi trebalo da usledi nakon što se predsednik SAD Džozef Bajden sledeće sedmice sastane sa svojim iračkim kolegom u Vašingtonu biće objavljena u politički osetljivo vreme za iračku vladu i na nju bi se moglo gledati kao na domaću pobedu u Bagdadu, prenosi Rojters.

– Mislim da je ključna stvar koju ćete čuti kako se prenosi neverovatno važna, a to je da Bajdenova administracija želi da ostane u Iraku jer nas je iračka vlada pozvala i zatražila da ostanemo – rekao je viši odbrambeni službenik koji nije želeo da se njegovo ime navodi.

Pročitajte još

Pre nekoliko nedelja američke trupe počele su da se povlače i iz Avganistana, posle 20 godina rata. Bajden je najavio da će povlačenje biti okončano 31. avgusta, a od tada su talibani počeli da beleže vojne uspehe i osvajaju avganistanske teritorije, pa se smatra da je trenutno 50 odsto regiona ove zemlje pod njihovom kontrolom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike