Nezapamćene vrućine u ove 3 zemlje! Zatvorene škole i fakulteti, temperatura ide do 45 stepeni

20.04.2024

23:39

0

Zbog intenzivnog toplotnog talasa, u bolnicama na ovim prostorima raste broj oboljenja izazvanih toplotom

Nezapamćene vrućine u ove 3 zemlje! Zatvorene škole i fakulteti, temperatura ide do 45 stepeni
Copyright Profimedia

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu ministarstvo prosvete i ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.


U Indiji je zabeleženo 45 stepeni, Nepal beleži istorijski rekord i najtopliji dan ikada tokom aprila jer je izmereno 43 stepena.

"Biće zatvorene osnovne i srednje škole, fakulteti, medrese i ustanove tehničkog obrazovanja", navodi se u saopštenju, prenosi agencija Anadolija.

 

 


Ranije je odlučeno da se škole ponovo otvore u nedelju nakon Ramazanskog bajrama, ali nova odluka je doneta u konsultaciji sa ministarstvom zdravlja i porodične zaštite nakon 72-časovnog upozorenja Meteorološke službe Bangladeša izdatog u petak, jer je temperatura vazduha prešla 41 stepen Celzijusa.

Najviša temperatura u zemlji zabeležena je u okrugu Jesore na  jugozapadu zemlje i iznosila je 42,6 stepeni Celzijusa, saopštila je Meteorološka služba.

 

 

Meteorolog Tarikul Nevaz Kabir rekao je: „U Čuadangi je zabeležena temperatura od 41,3°, najviša u zemlji.

Meteorološka kancelarija Čuadanga saopštila je da je temperatura zabeležena u petak u 15 časova, čime je zabeležen neželjeni podvig četvrti dan zaredom.

Temperatura u regionima Chuadanga i Meherpur varirala je između 40° i 41°. Zanemarljiva razlika između dnevne i noćne temperature učinila je život na ovim prostorima nepodnošljivim.

Zbog intenzivnog toplotnog talasa, u bolnicama na ovim prostorima raste broj oboljenja izazvanih toplotom. Radnici sa niskim primanjima, koji za život zarađuju fizičkim radom, u nevolji su jer ne mogu da rade čak i ako napuste svoje domove kada je to potrebno.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike