Iran izneo 6 predloga u SB UN! "Ukoliko Izrael pokrene vojnu akciju protiv Irana, upotrebićemo silu"

18.04.2024 | 21:25

Od Saveta bezbednosti se snažno očekuje da reaguje po sledećim pitanjima tako što će odobriti sveobuhvatnu, odlučnu rezoluciju prema 7. poglavlju Povelje Ujedinjenih nacija

Copyright Profimedia

Izrael mora da bude primoran da prekine svaku vojnu akciju protiv interesa Irana, a u suprotnom će Tel Aviv snositi posledice, poručio je danas iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan na sednici SB UN.

''U slučaju bilo kakve upotrebe sile od strane izraelskog režima i narušavanja našeg suvereniteta, Islamska Republika Iran neće nimalo oklevati da potvrdi svoja fundametalna prava da da odlučan i ispravan odgovor kako bi režim zažalio zbog svojih postupaka'', upozorio je Amir-Abdolahijan, prenosi Tajms of Izrael.


 

Ovo su 6 predloga Hoseina Amir-Abdolahijana u Savetu bezbednosti UN o Gazi:

Od Saveta bezbednosti se snažno očekuje da reaguje po sledećim pitanjima tako što će odobriti sveobuhvatnu, odlučnu rezoluciju prema 7. poglavlju Povelje Ujedinjenih nacija:

1- Uspostavljanje trenutnog, potpunog, bezuslovnog i trajnog prekida vatre u svim oblastima Gaze, uključujući i Rafu; Pa čak i Zapadnoj obali.

2- Potpuno uklanjanje blokade ljudima u  Gazi.

3- Razmena zatvorenika.

4- Postojeće vlasti da potpuno i bezuslovno povuku sve vojne snage i njihovu opremu iz Gaze i neophodnost bezbednog povratka ljudi u svoja područja i mesta.

5- Primena sveobuhvatnog i trenutnog embarga na oružje protiv izraelskog režima.

6- Podržavanje privremenog obavezujućeg naloga Međunarodnog suda pravde i obezbeđivanje osnove za suđenje i kažnjavanje svih komandanata, počinilaca i pristalica izraelskih zločina za počinjenje genocida, ciljano ubijanje novinara, zaposlenih u institucijama javnih službi, česte upotreba nekonvencionalnog oružja, uključujući i fosforne bombe, i česte pretnje vlasti izraelskog režima da će upotrebiti nuklearnu bombu u Gazi.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija glasaće danas o kandidaturi Palestine za punopravno članstvo u UN, a očekuje se da rasprava o ovom pitanju započne 15 časova po lokalnom vremenu, odnosno u 21 čas po centralnoevropskom vremenu.

Očekuje se da će Sjedinjene Američke Države, kao saveznik Izraela, uložiti veto, a Indonezija i Kina već su saopštile da će podržati punopravno članstvo Palestine u Ujedinjenim nacijama.

Za usvajanje rezolucije potrebno je devet glasova za, uz uslov da nijedna od pet stalnih članica (SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina) ne glasa protiv.

Ukoliko bi, kojim slučajem, dobila podršku Saveta bezbednosti, Palestini bi bila neophodna i dvotrećinska podrška Generalne skupštine UN da bi postala punopravna članica.

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam