"Ako se nastave napadi Kijeva na Zaporožje, moguća globalna nuklearna katastrofa"

15.04.2024 | 23:29

Nebenzja je takođe naglasio da su zapadne zemlje svojim saopštenjima priznale krivicu Kijeva za napade na Zaporošku nuklearku

Copyright AP Photo/Seth Wenig

Rusija se nada da Evropa ima instinkt za samoodržanjem, jer se u slučaju nastavka ukrajinskih napada na Zaporošku nuklearku ne može isključiti nuklearna katastrofa, izjavio je stalni predstavnik Rusije na sednici Saveta bezbednosti UN Vasilij Nebenzja.

- Ako se napadi Oružanih snaga Ukrajine na nuklearku nastave, niko ne može da isključi nuklearnu katastrofu regionalnih i globalnih razmera - ocenio je diplomata.

Rusija apeluje na IAEA i države da učine sve moguće radi spasavanja sveta od nuklearnog incidenta, poručio je on.

AP Photo/Seth Wenig
 

Nebenzja je takođe naglasio da su zapadne zemlje svojim saopštenjima priznale krivicu Kijeva za napade na Zaporošku nuklearku i svoje saučesništvo u tome, pozivajući Moskvu da napusti nuklearku kako bi se granatiranje prekinulo.

- Ukrajina uz dopuštenje Zapada redovno pokušava da napadne Zaporošku nuklearku - istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, tokom poslednjih nekoliko meseci, napadi Oružanih snaga Ukrajine na Zaporošku nuklearku su intenzivirani, a Moskva informiše IAEA o tome.

- Rusija ulaže sve napore da spreči pretnje po bezbednost Zaporoške nuklearke - poručio je Nebenzja.

Tanjug/AP Photo, File
 

On je podvukao da Rusija nikada nije raspoređivala na teritoriji Zaporoške nuklearke teško naoružanje i nije izvodila napade sa njene teritorije.

Ruski predstavnik je kazao da Moskva poziva IAEA da direktno imenuje izvor napada na nuklearku.

Bonus video: 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Sputnik