Direktor Zaporoške nuklearke o napadima Kijeva: Na korak smo od nuklearne katastrofe

09.04.2024

23:33

0

Jurij Černičuk je pozvao rukovodstvo evropskih država da odmah reaguju na direktne pretnje po bezbednost Zaporoške nuklearke

Direktor Zaporoške nuklearke o napadima Kijeva: Na korak smo od nuklearne katastrofe
Zaporoška nuklearna elektrana - Copyright Profimedia

Direktor Zaporoške nuklearne elektrane Jurij Černičuk izjavio je da ukrajinski napadi stvaraju „direktnu pretnju po bezbednost elektrane“ i pozvao je da se obustavi granatiranje nuklearke.


„U poslednjih pet dana, počev od 5. aprila, Zaporoška nuklearna elektrana bila je izložena napadu bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine, napadu bez presedana u svojoj istoriji. Stvorena je direktna pretnja po bezbednost elektrane. Mi smo na korak od moguće nuklearne katastrofe“, upozorio je Černičuk, objavljeno je na Telegramu lista „Izvestija“.

Takođe je dodao da u ovom momentu nema znakova oštećenja kritične infrastrukture elektrane, a svi napori osoblja usmereni su na to da se održi njen bezbedan rad.

Černičuk je pozvao rukovodstvo evropskih država da odmah reaguju na direktne pretnje po bezbednost Zaporoške nuklearke, a od ukrajinskih snaga je zahtevao da „momentalno prestanu sa granatiranjem“.

Podsećamo, 7. aprila pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane saopštila je da je ukrajinska vojska izvela napad dronom na kupolu šestog energetskog bloka. Konstatovano je da nije bilo kritičnih oštećenja na elektrani.

Takođe, 9. aprila saopšteno je da je ukrajinski dron napao objekat Zaporoške nuklearke. Žrtava nije bilo. Međunarodna agencija za atomsku energiju je saopštila da se centar za obuku Zaporoške nuklearke, koji je napadnut, nalazi izvan prečnika platforme, oko pola kilometra od prvog reaktora, te da incident nije ugrozio nuklearnu bezbednost centrale. Svih šest reaktora je zaustavljeno tokom šroteklih 20 meseci.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike