Pretnje smrću, rupe u protokolu i nestali svedoci: Ubistvo predsednika Haitija postaje sve veća enigma

28.07.2021

06:30 >> 12:24

0

Istražitelji strahuju za svoj život, postupci policije izazivaju sumnju, mnogi detalji su nerazjašnjeni, a narod je uplašen

Pretnje smrću, rupe u protokolu i nestali svedoci: Ubistvo predsednika Haitija postaje sve veća enigma
Copyright Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Sadržaj dokumenata Ministarstva pravde Haitija, koji je dospeo u javnost zahvaljujući Si-En-Enu, otkrio je neverovatne detalje koji prate istragu ubistva predsednika Žovenelja Moiza. Svedočenja ključnih osumnjičenih, misteriozni pokušaji uticanja na istragu i opasnost u kojoj su se našli istražitelji koji pokušavaju da otkriju ko je sve umešan u ubistvo predsednika 7. jula samo su neke od šokantnih okolnosti.

Pretnje smrću koje istražitelji dobijaju nisu jedina stvar koja im otežava posao. Više izvora otkrilo je da su se inspektori suočili sa blokadama puta i da su imali poteškoće da dođu do mesta zločina, svedoka i dokaza. Istraga je nekoliko puta skrenula sa planiranog toka, tvrde upućeni izvori.

Pročitajte još

Pretnje smrću

“Uradi kako ti je rečeno ili umri” samo je jedna od anonimnih poruka koju su dobili sudski službenici.

– Hej, službeniče, spremi se za metak u glavu, izdali su ti naredbu i ti nastavljaš da lupetaš – piše u jednoj od pretnji smrću koju su dobili pomagači u istrazi, navodi se u zvaničnim žalbama podnesenim policiji Haitija.

Nekoliko zvaničnika Haitija dobilo je pretnje smrću otkad je pre dve nedelje počelo da se bavi istragom atentata.

Karl Henri Destin, mirovni sudija koji je zvanično dokumentovao opustošeni dom predsednika Moiza i njegova telo nekoliko sati posle ubistva morao je da se sakrije samo dva dana kasnije.

Mural koji je nedavno osvanuo u glavnom gradu Haitija; Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn

– Dok pričam sa vama, ne nalazim se u svojoj kući. Morao sam da se sakrijem negde daleko kako bih mogao da pričam sa vama – rekao je Destin za Si-En-En pričajući i pretnjama koje su mu izrečene u telefonskom razgovoru sa nepoznatim pozivaocem.

Službenici koji rade sa Destinom i drugim istražnim sudijama takođe su bili meta pretnji. Nacionalno udruženje haićanskih službenika objavilo je 12. jula pismo u kom je tražilo “nacionalnu i međunarodnu pažnju” u vezi sa pretnjama smrću koje su dobila dva lokalna službenika, Marselin Valentin i Vaki Filosten. U pismu se traži reakcija Ministarstva pravde i zaštita službenika.

– Vaki, rekli su ti da prestaneš da ideš okolo i pretražuješ kuće ljudi u vezi sa slučajem ubistva predsednika i ti si to odbio. Rečeno ti je da odstraniš dva imena i ti si to odbio. Posmatramo te – piše u pismu koje je dobio Filosten.

Nedelju dana kasnije dokumenti iz Ministarstva pravde pokazuju da su te pretnje shvaćene ozbiljno jer se ispostavilo da su službenici koji su prijavili pretnje smrću 17. i 20. jula dobili poziv sa istog telefonskog broja.

Dokumenti su pokazali da je Valentin primio uznemirujući telefonski poziv 9. jula, dok je ispitivao dva leša osumnjičenih za atentat. Prema zvaničnom dnevniku žalbi, pozivalac je zahtevao informacije o istrazi i zapretio Valentinu smrću ako odbije da doda određena imena u svoj izveštaj ili da izmeni izjave svedoka. U žalbi se ne navode ni imena ni izjave.

Pripadnici bande koji zahtevaju pravdu za ubijenog predsednika; Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Naredne nedelje, prema podacima u istoj žalbi, Valentin je primio tekstualnu poruku.

– Vidim da i dalje istražuješ predsednikov slučaj. Rečeno vam je da izbacite dva imena i odbili ste. Zovem te, a ti odbijaš pozive, ali znam svaki tvoj korak – pisalo je u poruci.

Glavni tužilac koji radi na slučaju, Bedford Klod, rekao je da svi dobijaju pretnje, pa i on sam, i da radi na boljem obezbeđenju istražitelja.

Sumnjive rupe u protokolu i izostavljeni dokazi

Zvanična saopštenja u vezi sa istragom atentata nisu celovita. Postoje očigledne rupe u informacijama koje se dele sa javnošću, uključujući i dalje nepoznati sadržaj snimka koji su napravile sigurnosne kamere iz predsednikove rezidencije u noći napada, kao i svedočenja 20 osumnjičenih i desetine lokalnih policajaca.

Osumnjičeni za ubistvo predsednika Moiza; Tanjug/AP Photo/Jean Marc Hervé Abélard, File

Na mestima zločina u Haitiju istražitelji obično obezbede područje i održavaju red dok mirovne sudije izvode inicijalnu istragu, dokumentuju zatečeno i uzimaju izjave od svedoka kako bi stvorili zvaničnu evidenciju dokaza. Ipak, u ovom slučaju izvori upućeni u istragu opisali su neobične propuste u protokolu zbog kojih je došlo do izostavljanja ključnih informacija iz izveštaja istražitelja.

Izvori su otkrili da su istražioci odbijeni više puta kad su pokušali da odgledaju snimak koji su napravile sigurnosne kamere, a koji se nalazi u policiji.

Destin tvrdi da njemu i drugima nije odmah dozvoljeno da pristupe mestu na kom je predsednik napadnut. Bez obzira na to što je njegova uloga bila od suštinske važnosti za dokumentovanje scene, nekoliko sati nije mogao da joj pristupi, što je neuobičajeno dugo odlaganje i što pojačava sumnje u petljanje sa dokazima.

– Policija mi je saopštila da mesto zločina još nije čisto da bi mi dozvolili da prikupim dokaze. Morao sam da čekam do 10 ujutru. Tada su me izvestili da je policija bila na mestu zločina i da mogu da uđem u predsedničku rezidenciju – ispričao je Destin.

Prema njegovim rečima, policija mu je objasnila da su napadači i dalje bili u blizini i da su predstavljali moguću pretnju. Ipak, izvori tvrde da je to nelogično jer su sudija i njegov tim morali da čekaju ispred predsedničke rezidencije, gde su isto tako bili  izloženi mogućen napadu.

Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

– Nikad nisam čuo da je iko branio sudiji i njegovim službenicima da pristupe mestu zločina. Pretpostavljam da je moguće da policija, ukoliko postoji pretnja od bombe, ima pravo da ogradi sve. I sudija i policija rade isti posao, ispituju mesto zločina – rekao je Brajan Konkanon, stručnjak za pravni sistem Haitija.

Prema rečima izvora, agenti FBI koji su posetili predsedničku rezidenciju nekoliko dana posle ubistva bili su iznenađeni kad su pronašli obilje dokaza koje je policija Haitija ostavila umesto da ih prikupi.

Specijalni agenti prikupili su dodatne dokaze, a izvori su potvrdili da su im vlasti Haitija omogućile stalan pristup njima.

Nestali svedoci

Da slučaj bude još neobičniji, više izvora bliskih istrazi potvrdilo je da su predsednički stražari, potencijalno ključni svedoci ubistva, uklonjeni ili im je dozvoljeno da napuste razidenciju pre ispitivanja.

Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

– Kada sam ušao u kuću predsednika, nije bilo policajaca koji su radili kao predsednikovo obezbeđenje. Kad sam se predstavio kao sudija, pojavili su agenti bez odgovarajućih identifikacija i obeležja. Delovali su kao da su policajci, ali ne mogu sa sigurnošću da kažem ko su oni bili – rekao je Destin.

Nekoliko svedoka koji su bili tu nisu videli inicijalni obračun sa predsednikovim ubicama. Destin je imao priliku da razgovara sa Džinom Lagelom Sivilom, glavnim koordinatorom predsedničkog obezbeđenja, za kojim policija trenutno traga.

– Predsednik Žovenelj Moiz me je zvao oko jedan sat posle ponoći kako bi mi rekao da je čuo pucnje ispred palate i zatražio pomoć. Odmah sam pozvao Dimitrija Herarda, šefa obvezbeđenja, i trupe su brzo mobilisane. Rekli su mi da je put blokiran i da ne mogu da dopru do predsednikove kuće. Tada sam i sam bio na putu ka njoj, ali me je grupa plaćenika koja je dolazila iz pravca predsednikove kuće zaustavila. Srećom, nisu me povredili – ispričao je Sivil prilikom razgovora sa Destinom.

U izveštaju se navodi i da je predsednikova ćerka Žomarli Moiz dala izjavu uprkos zastrašujućem iskustvu koje je imala i tragičnom gubitku.

– Čula sam pucnje oko jedan sat posle ponoći. Bila sam u svojoj sobi kad se sve to dešavalo. Moj mali brat i ja sakrili smo se u kupatilu. Kada su pucnji utihnuli, videla sam da mi je majka povređena i da se sedi na stepenicama. Imala je krv svuda po rukama – izjavila je Žomarli između ostalog.

Osumnjičeni za ubistvo predsednika Moiza; Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn, File

Mnogih stražara koji su se zarekli da će štititi predsednika nije bilo.

– Rečeno mi je da nijedan od stražara koji su bili tamo u noći ubistva nije bio prisutan. Nisam imao priliku da razgovaram ni sa kim ko je bilo na mestu zločina tokom napada – otkrio je Destin.

Prema rečima šefa policije Haitija Leona Šarla, 24 policajca trenutno su pod istragom, dok je nekoliko šefova obezbeđenja privedeno. Ipak, više od dve nedelje od ubistva službenici i sudije odgovorni za obrađivanje svedočenja nisu se čuli sa njima.

Pomerena tela

Dokumenti Ministarstva pravde od 8. jula pokazuju da su pravosudni službenici pozvani da dokumentuju leševe dva osumnjičena ispred policijske stanice u brdovitom kvartu u kom se nalazi i predsednikova rezidencija. Sa leševima su pronađene kolumbijske lične karte Maurisija Havijera Romera i Žiralda Daberneja Kapadora, koji je bivši oficir kolumbijske vojske i koji je navodno regrutovao mnoge osumnjičene napadače.

Tela dvojice osumnjičenih; Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn, File

Međutim, više izvora kaže da su tela premeštana. Nekoliko osumnjičenih ubiljeno je u izlogu prazne radnje tokom policijske potere posle atentata, dok je nekoliko automobila u tom području, za koje se veruje da su pripadali napadačima, zapaljeno, za šta vlasti krive besne stanovnike.

Premeštanje tela i dozvoljavanje uništavanja potencijalnih dokaza pokazatelj su mogućeg prikrivanja dokaznog materijala, kažu stručnjaci i upućeni.

– Mnogo je stvari na mestu zločina koje nemaju smisla. Automobili su spaljeni, što je u neskladu sa pokušajima da se otkrije istina. Istražitelji bi trebalo da ispitaju sve one koji su uticali na promene na mestu zločina i da utvrde da li su imali razlog za to – rekao je Konkanon.

Rane nađene na Romerovom telu pokreću i pitanje o načinu na koji je ubijen – prema izveštaju, istražitelji su našli ranu od metka u njegovom potiljku. U istom izveštaju se navodi da su istražitelji uzeli izjavu od Džejmsa Soladžesa i Džozefa Vinsenta, dva američka građanina za koja se pretpostavlja da su bili zaverenici koji su isplanirali atentat, a njihova verzija celog događaja do sada nije objavljena.

– Predao sam se policiji jer sam ja običan prevodilac. Znao sam samo da postoji nalog protiv predsednika, ja sam bio tamo da prevedem. Misija je bila da se predsednik odvede u nacionalnu palatu, a moja uloga je bila da ostanem u automobilu. Ja sam bio onaj sa megafonom koji se vidi na snimcima. Pričao sam policiji da ne puca. Posao sam našao na internetu jer pričam francuski, engleski i španski – navodi se u Soladžesovom saopštenju.

Prema izveštaju, Vinsent je rekao istražiteljima da je bio i prevodilac i da su osumnjičeni napadači nosili dokument koji je izgleda bio nalog za hapšenje.

Osumnjičeni za ubistvo predsednika Moiza; Tanjug/AP Photo/Joseph Odelyn, File

U drugom saopštenju Vinsent je izjavio da mu je bivši zvaničnik pravosuđa Žozef Badio rekao da izađe iz kuće drugog čoveka, Rudolfa Žaara, u noći napada i da se uputi ka predsednikovoj privatnoj rezidenciji.

– Bilo je jedan posle ponoći kada nas je Badio pozvao i rekao nam da je predsednik kod kuće i da gleda fudbal i mi smo se uputili tamo. Kad smo stigli, Soladžes je uzeo megafon da kaže predsedničkom obezbeđenju da ne puca – vikao je “ovo je DEA operacija”, a ljudi u predsedničkoj rezidenciji su počeli da pucaju. Sakrio sam se negde i posle nekoliko trenutaka čuo sam da pukovnik Majk zove nekoga i govori mu da je predsednik mrtav – rekao je Vinsent.

I Žaara i Badija traži policija Haitija. Identitet i nacionalnost “pukovnika Majka” nisu poznati.

Urušeni sistem

Uz toliko nepoznatih podataka o ubistvu i rupa u istrazi, jedna od najupečatljivijih stvari jeste to koliko malo istražitelja Haitija je smelo da zna detalje slučaja koji im je poveren.

Policija patrolira oko kuće pokojnog predsednika; Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Svaka mogućnost da haićanska policija uskraćuje informacije istražiteljima mogla bi da izazove zabrinutost zbog sukoba interesa, u vreme kada su desetine policajaca i šefova bezbednosti pod sumnjom da su umešani u slučaj. Ipak, nijedan od izvora nije izneo nikakve konkretne optužbe o tome ko bi mogao biti odgovoran za višestruko kršenje protokola.

Haićanski pravni stručnjak i bivši sudija Džin Senat Flori rekao je da se plaši da je tokom tekuće istrage prekršeno još mnogo pravnih normi.

Ustav Haitija zabranjuje ispitivanje svedoka bez prisustva svedoka kog oni izaberu i zahteva da nezavisni sudija presudi o zakonitosti pritvora bilo kog osumnjičenog.

Više od dve nedelje nakon atentata nije bilo javne najave formalnih optužbi protiv bilo kog osumnjičenog u slučaju, a policija je više puta odbila da komentariše da li pritvoreni imaju pristup pravnom zastupanju.

Moguće je da su jednostavno zanemarivanje ili dezorganizacija u nedovoljno finansiranom pravosudnom sistemu Haitija do sada predstavljali stvarne smetnje istrazi.

Udovica pored kovčega pokojnog predsednika; Tanjug/AP Photo/Matias Delacroix

Nerazjašnjeni detalji istrage podstiču strah od mračnih i misterioznih snaga u gradu u kojem otmice i nasilje bandi već remete svakodnevni život. Sve više ljudi se pita “ako se nalogodavci ubistva najmoćnijeg čoveka u zemlji ne mogu izvesti pred lice pravde, može li iko?”

Pročitajte još

– Ptice grabljivice i dalje lete ulicama, njihove krvave kandže još traže plen. Čak se i ne kriju. Ovde su, posmatraju nas, slušaju nas i nadaju se da će nas uplašiti – rekla je prva dama Martin Moiz ožalošćenima na sahrani svog muža prošlog petka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike