Pomor u Kazahstanu! Pronađene 62 mrtve foke ugrožene kaspijske vrste (VIDEO)

29.03.2024

23:46

0

Foke su pronađene u jugozapadnom regionu Mangistau tokom inspekcije obale Kaspijskog mora u okrugu Tupkaragan

Pomor u Kazahstanu! Pronađene 62 mrtve foke ugrožene kaspijske vrste (VIDEO)
Uginule foke na plaži u Kazahstanu - Copyright Preentscreen/Instagram/112_aktau

Kazahstanska inspekcija ribarstva danas je pronašla 62 uginule foke, koje pripadaju ugroženoj vrsti kaspijskih foka.

Foke su pronađene u jugozapadnom regionu Mangistau tokom inspekcije obale Kaspijskog mora u okrugu Tupkaragan, saopštio je Komitet za ribarstvo kazahstanskog Ministarstva poljoprivrede.

„U regionu Mangistau ispitan je priobalni pojas okruga Tupkaragan od područja rta Urdjuk Asan do Bautinske rane sela Bautino. Od 2 sata posle podne otkrivena su 62 leša mrtvih foka. Uglavnom orođeni ove godine. Tri dana je duvao zapadni, severozapadni vetar. Mrtve foke su isplivale na obalu. Radovi na monitoringu duž obale vršeni su svakodnevno. Rad se nastavlja. Odeljenje za ekologiju uzima uzorke na mestu gde je otkriveno oslobađanje mrtvih foka“, rekao je Andrej Rucki.

 

 

Međuregionalna basenska inspekcija za ribarstvo nastavlja praćenje obalnog područja Kaspijskog mora, a specijalisti istražuju uzroke smrti ugrožene kaspijske foke prenosi TASS.

 

 

O incidentu su obaveštene lokalne vlasti, regionalna veterinarska služba, Tužilaštvo za zaštitu životne sredine, kao i Centar za istraživanje i rehabilitaciju kaspijske foke, Institut za hidrobiologiju i ekologiju i druge naučne institucije.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike