U Brazilu pada sneg usred leta! „Imam 62 godine i nikada ga nisam video" (VIDEO)

30.07.2021

17:56

0

Više od 40 gradova u južnoj državi Rio Grande do Sul izvestilo je o ledu, a u čak 33 je u četvrtak pao sneg, mestimično visok i do metra

U Brazilu pada sneg usred leta! „Imam 62 godine i nikada ga nisam video" (VIDEO)
Copyright Foto: Profimedia

U južnim regijama Brazila pada sneg, a neki meštani su prvi put prisustvovali takvom prizoru. Meteorolozi očekuju da će ledena masa nastaviti da se kreće prema metropoli Sao Paulo i poljoprivrednim okruzima Minas Gerais.

Više od 40 gradova u južnoj državi Rio Grande do Sul izvestilo je o ledu, a u čak 33 je u četvrtak pao sneg, mestimično visok i do metra. Porastao je strah da bi mraz mogao oštetiti bitne izvozne useve poput kafe, šećerne trske i pomorandži.

Polarni vazduh probijao se u četvrtak i petak do južnog regiona Rio Grande do Sul, donoseći temperature ispod nule u gradove i mesta na višoj nadmorskoj visini.

Čudna pojava u Brazilu sve se češće događa u određenim meteorološkim uslovima, a posebno u područjima koja se nalaze između 900 i 1.900 metara nadmorske visine, upozorili su stručnjaci.

Ulice prekrivene snegom mogle bi biti uobičajen prizor u umerenim oblastima, ali nekima u Rio Grande do Sul to je bio prvi put da dolaze u bliski kontakt sa snegom.

„Imam 62 godine i nikada nisam video sneg“, rekao je kamiondžija Gonsalves Markes iz Cambare do Sula.

„Videti lepotu prirode je nešto neopisivo“, dodao je.

Sneg je u Brazil stigao s manje prijatnim vetrovima od 80 kilometara na sat u Goiasu i Mato Groso do Sulu, što je retka pojava u ovim područjima. Meteorolozi očekuju da će ledena masa nastaviti da se kreće prema metropoli Sao Paulo i poljoprivrednim okruzima Minas Gerais.

Ove brazilske države poznate su po velikim farmama šećera, citrusa i kafe, a stručnjaci su zabrinuti zbog mogućnosti da mraz uništi vredne useve.

Do sada su Brazilci bili samo uzbuđeni zbog ideje da sneg padne na područjima koja su obično okupana suncem. Radikalne promene vremenskih obrazaca pripisuju se klimatskim promenama poslednjih godina.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike