Amerikanci žele da kupe od Turske S-400 jer imaju poseban plan, ruski vojni stručnjak: "To su pusti snovi"

17.12.2020

18:54 >> 19:01

0

Sada od Ankare žele da otkupe ruske raketne sisteme S-400 Trijumf, koji bi im poslužili za špijunažu savremene borbene tehnike od strateškog značaja

Amerikanci žele da kupe od Turske S-400 jer imaju poseban plan, ruski vojni stručnjak: "To su pusti snovi"
Copyright Wikimedia

Sjedinjene Države su promenile svoju taktiku ka Turskoj. Sada od Ankare žele da otkupe ruske raketne sisteme S-400 “Trijumf”, koji bi im poslužili za špijunažu savremene borbene tehnike od strateškog značaja.

Po rečima vojnog stručnjaka Alekseja Leonkova, bilo kakav oblik visokotehnološke špijunaže i hakovanja vitalnih delova ovog sistema doveo bi do njegovog fizičkog uništenja, a njegovi vlasnici bi ga u najbolju ruku mogli poput sakupljača sekundarnih sirovina prodati kao hrpu gvožđa.

Priča o prodaji najsavremenijih ruskih raketnih sistema S-400 Istanbulu stvorila je veliku pometnju na Zapadu. Zapravo, Turci su preduzeli korak bez presedana nabavkom vojne opreme od zemlje koja nije članica NATO-a. Sjedinjene Države su ovaj potez svog “saveznika” doživele kao bolni šamar, koji je doveo do adekvatne reakcije u kojoj je Vašington obustavio isporuku lovaca pete generacije F-35 ovoj zemlji, prenosi portal ruinfonews.ru.

Pročitajt još:

Ankara nije dobila ove avione uprkos velikoj količini novca koju je unapred uplatila za taj posao. Međutim, u SAD-u se shvatilo da teranje inata s Turcima ništa neće korisno doneti za Vašington. Oni su pribegli promeni taktike, koja u sebi sadrži nagodbu. Vašington je izrazio spremnost da otkupi raketne sisteme S-400 “Trijumf” i na taj način jednim udarcem ubije dve muve: sprovede svoj plan po kojem Turska ni pod koju cenu ne sme posedovati  S-400 u svom naoružanju, i dođe u posed “tajne” ruske vojne tehnologije koja je od strateške važnosti po SAD.

Vojni stručnjak časopisa “Arsenal Domovine” Aleksej Leonkov, koji je učestvovao na  TV Zvezda, po ovom je pitanju izrazio uverenje da su američki planovi pusti snovi, te da će “Trijumfi” i dalje za njih ostati misterija. Prema njegovim rečima, ruski konstruktori u eksportne verzije ovih sistema ugrađuju specijalne programe zaštite, koje je nemoguće probiti ukoliko se pokuša njihova zloupotreba. U tom slučaju može doći i do fizičkog uništenje visokovredne tehnike koja čini srce i mozak ovog sistema, nakon čega postaje gomila neupotrebljivog gvožđa.

Usled fizičkog uništenja vitalnih delova kompleksa koje je nastalo pokušajem neovlašćenog “hakovanja”, njen vlasnik trajno gubi mogućnost njegovog garantnog servisa.

Ruski sistem S-400 “Trijumf” namijenjen za borbu protiv svih savremenih i perspektivnih sredstava vazdušno-svemirskog oružja. Njegov maksimalni horizontalni domet je oko 400 km, dok po visini deluje i do 35 km. Formacijski se unutar jednog diviziona najčešće nalaze 2-3 baterije ovog sistema, s ukupno 8-12 transportno-lansirnih jedinica. Dakle, jedan divizion u svom sastavu ima 48 raketa spremnih za trenutno delovanje. Cela raketna divizija hipotetički može napasti 96 vazdušnih ciljeva neprijatelja, u operativnom borbenom radijusu do 400 km.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

TAGOVI:

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike