Užas u Nigeriji: Naoružana banda otela preko 280 dece!

08.03.2024 | 07:46

Učenici su oteti dok su bili ispred škole, a deca su stara od osam do 15 godina

Copyright Foto: Tanjug/AP

Naoružani napadači na motociklima oteli su više od 280 đaka u gradu Kuriga, na severozapadu Nigerije, saopštili su danas zvaničnici.

Učenici su oteti dok su bili ispred škole, a deca su stara od osam do 15 godina, prenosi BBC.

Guverner države Kaduna, Uba Sani, izjavio je da je 187 učenika oteto iz srednje, a 125 iz osnovne škole, ali da je 25 njih vraćeno.

Foto: Tanjug/AP
 

Jedan od svedoka rekao je da su naoružani napadači upucali jednog učenika i da mu je ukazana medicinska pomoć u bolnici.

Nastavnik koji je uspeo da pobegne ispričao je da su lokalni stanovnici pokušali da spasu decu, ali da nisu uspeli u tome i da su napadači ubili jednu osobu.

Foto: Tanjug/AP
 

Oružane snage su pokrenule operaciju da pronađu otete učenike.

Otmica se dogodila nekoliko dana nakon što je islamistička grupa Boko Haram u severoistočnoj Nigeriji kidnapovala desetine žena i dece dok su skupljali drva za ogrev.

Stotine ljudi je kidnapovano poslednjih godina u Nigeriji, posebno na severozapadu zemlje, a grupe koje vrše otmice na severozapadu odvojene su od militantne islamističke grupe Boko Haram na severoistoku Nigerije, iako je bilo informacija da su povremeno možda radile zajedno, navodi BBC. POGLEDAJ GALERIJU

 

U Nigeriji je, u pokušaju da otmice budu sprečene, 2022. usvojen zakon prema kojem je plaćanje otkupa zločin i za to je predviđena zatvorska kazna od najmanje 15 godina, ali do sada niko nije uhapšen po tom osnovu.

Bonus video:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: 24sedam/Tanjug