Rascepljeno nepce, usne, pa i neki organi: Strahota u Kongu, sve više dece se rađa sa manama, a sve zbog...

02.08.2021 | 11:26 >> 13:27

Autor: M. J.

Katanga je jedno od 10 najzagađenijih područja na svetu

Copyright Pixabay

U Katangi, pokrajini Demokratske Republike Kongo (DRK) povećava se broj beba koje su rođene sa groznim urođenim manama, kao što su rascepljena nepca, lice, usne, kićmeni stub, pa čak i neki organi.

Nučnici navode da je to posledica ogromnog porasta potražnje za kobaltom – metalnim elementom koji ima presudnu ulogu u borbi za samnjenje emitovanja ugljenika i usporavanje klimatskih promena.

Pročitajte još

Prema istraživanju, vađenje kobalta, topljenje i druge srodne industrijske prakse u regionu zagađuju životnu sredinu i ljude koji rade u rudnicima ili žive u njihovoj blizini.

Kobalt se koristi za proizvodnju litijumskih baterija, sastvanog dela električnih automobila, laptopova i pametnih telefona. Takođe utiče na količinu hemoglobina i broj krvnih zrnaca u krvi.

Istraživači su uporedili 138 dece koja su rođene u rudarskoj zoni i 108 koja su rođena izvan zone. Utvrđeno je da je rizik od urođenih mana znatno veći ukoliko roditelji rade u rudniku ili žive blizu njega.

Pročitajte još

Takođe raste pritisak na multinacionalne kompanije koje nastavljaju da dobavljaju kobalt iz Demokratske Republike Kongo. One bi trebale da odgovaraju za stavljanje profita ispred ljudi, ljudskih prava i životne sredine.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

TAGOVI: