Drastično povećan broj slučajeva sifilisa kod žena u SAD

31.01.2024

23:41

0

Infekcija se širi među heteroseksualnim parovima

Drastično povećan broj slučajeva sifilisa kod žena u SAD
Copyright Profimedia

U SAD se beleži novi alarmantni porast slučajeva sifilisa kod žena od 19,5 odsto, objavili su američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti konačne rezultate za 2022. godinu.

Gotovo jedna četvrtina slučajeva sifilisa u SAD dijagnostifikovana je kod žena tokom 2022. godine, a to je znak da se epidemija polno prenosive infekcije sve više širi među heteroseksualnim parovima.      

Broj prijavljenih slučajeva sifilisa kod žena povećao se za 19,5 odsto u 2022. godini, a bilo je ukupno 14.652 slučaja primarnog i sekundarnog sifilisa, odnosno prve dve faze bolesti, prijavljenih kod žena, što čini otprilike četvrtinu od ukupno 59.016 slučajeva širom SAD, što je najveći broj od 1950-tih.       

Samo 14 odsto slučajeva sifilisa u SAD tokom 2018. godine bilo je prijavljeno kod žena.

Najveći broj slučajeva sifilisa i dalje se beleži kod homoseksualaca, navodi se u saopštenju. 

Desetine hiljada slučajeva i smrti od sifilisa prijavljivane su svake godine u SAD 1940-ih, a uvođenje penicilina dovelo je do naglog pada stope bolesti tokom prošlog veka.

Slučajevi sifilisa su poslednji put dostigli rekordan porast širom SAD 1990-ih, verovatno zbog promena u seksualnom ponašanju usled epidemije HIV-a.      

Stope oboljevanja od sifilisa u SAD povećavale su se svake godine od 2011. i ostaju visoke, posebno među populacijom Afroamerikanaca i američkih Indijanaca.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike