Donald Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir

30.01.2024

14:23

0

Autor: N.P.

Tramp je već tri puta bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir

Donald Tramp nominovan za Nobelovu nagradu za mir
Donald Tramp - Copyright AP Photo/Charlie Neibergall

Republikanska poslanica Klaudija Teni je nominovala nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa za Nobelovu nagradu za mir, pominjući "istorijski" Avramov sporazum koji su 2020. potpisali Izrael, UAE i Bahrein.

- Donald Tramp je bio ključan u sklapanju prvog mirovnog sporazuma na Bliskom istoku u poslednjih 30 godina. Decenijama su birokrate, stručnjaci za međunarodnu politiku i međunarodne organizacije insistirale da su dodatni bliskoistočni mirovni sporazumi nemogući bez rešavanja izraelsko-palestinskog sukoba. Predsednik Tramp je dokazao da je to moguće  poručila je Teni.

SAD su 2020. posredovale u razgovorima koji su doveli do pomenutog sporazuma, a prvo potpisivanje je bilo upriličeno u Beloj kući.

Tada je Izrael prvi put posle 1994. uspostavio diplomatske odnose sa nekom arapskom državom.

Sporazum su potpisali tadašnji šef diplomatije Bahreina Abdulatif bin Rašid al Zajani, njegov kolega iz UAE Abdulah bin Zajed al Nahjan i izraelski premijer Benjamin Netanjahu dok je Tramp služio kao svedok.

- Više nego ikada, dok slabo vođstvo Džozefa Bajdena na međunarodnoj pozornici preti bezbednosti naše zemlje, moramo da odamo priznanje Trampu za njegovo jako vođstvo i za njegove napore da se postigne mir u svetu. Počastvovana sam što mogu da nominujem bivšeg predsednika Trampa i nestrpljiva sam dok čekam da dobije priznanje koje zaslužuje - rekla je.  

Tramp je već tri puta bio nominovan za Nobelovu nagradu za mir.

Dodela nagrada će se održati u oktobru.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike