Ko manje radi treba da dobije 500 evra za čuvanje dece

05.08.2021

06:59

0

Autor: A. B.

Predlaže se novi porodični model radnog vremena uz bonus od strane države ako oba roditelja u istoj meri smanje radno vreme

Ko manje radi treba da dobije 500 evra za čuvanje dece
Copyright Foto: Pixabay/ Lukas Bieri

Sindikati i Radnička komora Austrije (AK) zalažu se za novi model radnog vremena za porodice, koji predviđa da oba roditelja, u slučaju smanjenja radnog vremena, dobiju dotaciju od države.

AK i sindikati žele da se odustane od klasičnih modela “pola radnog vremena za žene” i “punog radnog vremena za muškarce”, prema kojem žene dobijaju manju platu i tako, kasnije, i manju penziju.

Pročitajte još:

Oni predlažu novi porodični model radnog vremena uz bonus od strane države ako oba roditelja u istoj meri smanje radno vreme.

Na taj način, ističu AK i sindikati, porodice mogu provesti više vremena zajedno, nego što je to aktuelno moguće.

S tim u vezi, predlažu paušal u visini od 250 evra po roditelju mesečno, ako skrate radno vremena na 28 do 32 sati nedeljno.

– Ako oba roditelja rade 80 odsto radnog vremena, povećavaju se i raspoloživa primanja – objasnila je Korina Šuman, potpredsednica Saveza austrijskog sindikata (OeGB).

Pročitajte još:

Prema predlogu AK i sindikata, “porodično radno vreme” trebalo bi ograničiti na četiri meseca i trebalo bi da se koristi do četvrte godine starosti deteta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike