Evropa u panici: Porast obolelih od malih boginja, traži se hitna reakcija

23.01.2024

23:33

0

Zdravstveni čelnici upozoravaju da je broj slučajeva i dalje u porastu i da su potrebne "hitne mere" kako bi se sprečilo dalje širenje

Evropa u panici: Porast obolelih od malih boginja, traži se hitna reakcija
Male boginje - Copyright Profimedia

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da je prošle godine u Evropi zabeležen alarmantan porast broja zaraženih morbilama (male boginje).

Zdravstveni čelnici upozoravaju da je broj slučajeva i dalje u porastu i da su potrebne "hitne mere" kako bi se sprečilo dalje širenje.

Više od 30.000 ljudi zaraženo je 2023. godine, u poređenju sa 941 tokom cele 2022. 

SZO veruje da je porast obolelih rezultat smanjene vakcinacije najmlađih koja nije u potpunosti sprovedena u toku pandemije kovida 19. U Velikoj Britaniji, zdravstveni zvaničnici su prošle nedelje rekli da bi se epidemija veoma zaraznih malih boginja u Zapadnom Midlendsu mogla brzo da proširi na druge gradove u kojima je niska stopa vakcinacije.

Više od 3,4 miliona dece mlađe od 16 godina je nezaštićeno i izloženo je riziku da se razboli od ove bolesti, saopštila je Britanska zdravstvena služba (NHS).

Milioni roditelja i staratelja su pozvani da zakažu termin za vakcinaciju protiv malih boginja. 

Profimedia
 

Vakcina protiv malih boginja, zauški i rubeole (MMR) daje se u dve doze – prvu oko godinu dana i drugu kada dete ima oko tri godine i četiri meseca. Vakcina je veoma efikasna u zaštiti od malih boginja, ocenjuju zdravstveni radnici, ali samo 85% dece koja polaze u osnovnu školu u Velikoj Britaniji su primili obe doze.

Govoreći o situaciji u Evropi, Hans Kluge, regionalni direktor SZO za Evropu, rekao je da je uočen ne samo 30-struki porast slučajeva morbila, već i skoro 21.000 hospitalizacija i pet smrtnih slučajeva. 

Od svih zemalja na starom kontinentu traži se da brzo otkriju i reaguju na epidemiju morbila, uz sprovođenje masovne vakcinacije.

Efekat pandemije

Stope vakcinacije za prvu dozu MMR vakcine pale su sa 96% u 2019. na 93% u 2022. širom Evrope. Primanje druge doze je pao sa 92% na 91% u istom periodu.

Taj naizgled mali pad u primeni vakcinacije znači da je više od 1,8 miliona dece u Evropi propustilo vakcinaciju protiv malih boginja tokom te dve godine.

"Pandemija kovida 19 značajno je uticala na dinamiku imunizacije u ovom periodu, što je rezultiralo velikim brojem nevakcinisane i nedovoljno vakcinisane dece", saopštila je SZO.

Sa ponovnim uspostavljanjem međunarodnih putovanja i ukidanjem mera socijalnog distanciranja, rizik od širenja morbila preko granica, navodi se u saopštenju.

Čak i zemlje koje su iskorenile morbile su u opasnosti od velike epidemije, upozorila je SZO i dodaju da je potrebno da se 95 odsto dece vakciniše sa obe doze u svim državama kako bi se sprečilo širenje ove veoma zarazne bolesti.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike