Evropa gori, a za sve je kriva vatrena kupola: Zašto su izbili najgori požari u poslednjih nekoliko godina

05.08.2021

17:59 >> 18:15

0

Samo tokom jula bilo je između dva i pet puta više požara nego od 2008. do 2020. godine

Evropa gori, a za sve je kriva vatrena kupola: Zašto su izbili najgori požari u poslednjih nekoliko godina
Copyright Tanjug/AP Photo/Thodoris Nikolaou

Nezapamćeni požari pogodili su Italiju, Tursku i Grčku zbog sve viših temperatura koje su posledica klimatskih promena.

Šumski požari su uobičajena pojava u južnoj Evropi tokom letnjih meseci, ali su ove godine ipak zabeležene ekstremne vremenske prilike.

Pročitajte još

Francuska i Španija su tokom jula iskusile oko 200 požara nedeljno, u poređenju sa 38 i 81, koliki je bio prosečan broj požara tokom prethodnih 12 godina.

Vatrene stihije su se ove godine pojačale zbog visokih temperatura i suše. U nedavno pogođenim zemljama Mediterana tokom jula bilo je između dva i pet puta više požara nego od 2008. do 2020. godine.

Uništenje u Turskoj poslednjih nedelja pokazuje razmere uticaja na životnu sredinu – početkom avgusta izgorelo je oko 150.000 hektara zemlje, što je bilo devet puta više od proseka u prethodnih 12 godina.

Profesor Den Mičel, sa Univerziteta u Bristolu, kaže da ovi požari mogu imati razorne posledice po ljudsko i ekološko zdravlje.

– Sav sprženi materijal stvara visok nivo čestica u vazduhu, što izaziva značajne disajne probleme i probleme sa vidljivošću. Povrh toga, gubitak ekosistema može poništiti stotine godine rada prirode – poručio je.

Meštani i vatrogasci pokušavaju da zaustave širenje požara; Tanjug/AP Photo

Evropa doživljava najgore toplotne talase u poslednjoj deceniji zbog toplotne kupole – mehura visokog pritiska koji zadržava toplotu unutar određenog područja.

Zato su se temperature podigle iznad 40 stepeni Celzijusa u mnogim delovima južne Evrope i stvorili su savršene uslove da požari počnu da besne.

– Požari su rezultat komobinacije vremenskih prilika, ali ključni sastojci su visoke temperature, suvi uslovi i jaki vetrovi. U Grčkoj i Turskoj kombinovani ekstremni toplotni talasi i suša stvorili su savršenu oluju – rekao je profesor Mičel.

AP Photo

Ove godine zabeležen je i istorijski nizak nivo padavina u većem delu južne Evrope.

U narednim godinama ekstremniji vremenski obrasci bi mogli da znače da će požari postati problem i u drugim delovima Evrope, kaže profesor Mičel.

Pročitajte još

– Zimi se očekuje da će biti više kiše, što će uzrokovati procvat vegetacije. Leti se očekuje manje kiše u mnogim delovima Evrope. Tako da ćemo u budućnosti imati više suve vegetacije, što dovodi do više „goriva“ za šumske požare – objasnio je.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike