Parlament danas o novom zakonu: U ovoj zemlji se više neće jesti pseće meso

09.01.2024

08:04

0

Uzgajivači i prodavci su rekli da će zabrana uticati na 3.500 farmi za uzgoj 1,5 miliona pasa, kao i na 3.000 restorana

Parlament danas o novom zakonu: U ovoj zemlji se više neće jesti pseće meso
Ilustracija - Copyright Pexels

Očekuje se da će parlament Južne Koreje danas glasati za zakon kojim je predviđeno postepeno ukidanje konzumiranja i prodaje psećeg mesa.

Konzumiranje psećeg mesa u Južnoj Koreji ranije je bilo uobičajeno, a danas je to retkost i ograničeno je na pojedine starije ljude, navodi Rojters.

 

 

Podrška zabrani konzumiranja psećeg mesa porasla je tokom mandata južnokorejskog predsednika Jun Suk-jeola, koji je usvojio veliki broj pasa i mačaka.

Predlog zakona, koji je iznela vladajuća stranka, usvojio je juče odbor parlamenta za poljoprivredu, pred današnje glasanje u skupštini koja ima 300 poslanika.

Ako bude usvojen, zakon će stupiti na snagu za tri godine, tako da će  poljoprivrednicima i vlasnicima restorana biti ostavljeno vreme da pronađu alternativne izvore zaposlenja i prihoda. 

Kršenje zakona bilo bi kažnjavano sa do tri godine zatvora ili 22.900 dolara novčane kazne.

Prema anketi koja je objavljena u ponedeljak, više od 94 odsto ispitanika je reklo da nisu nikada jeli pseće meso, a oko 93 odsto je navelo da to neće činiti u budućnosti. 

Prethodni napori da se zabrani konzumacija psećeg mesa u Južnoj Koreji su propali.

Grupa od oko 200 odgajivača pasa održala je u novembru protest u blizini predsedničke kancelarije, zahtevajući da zakon o zabrani konzumacije psećeg mesa ne bude usvojen.

Južnokorejsko ministarstvo poljoprivrede procenjuje da je od aprila 2022. godine oko 1.100 farmi uzgajalo 570.000 pasa za opsluživanje oko 1.600 restorana.

Uzgajivači i prodavci su rekli da će zabrana uticati na 3.500 farmi za uzgoj 1,5 miliona pasa, kao i na 3.000 restorana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike