Kim: Severna i Južna Koreja su dve neprijateljske zemlje u ratnom stanju

31.12.2023

10:24

0

"Odnosi između Severne i Južne Koreje više nisu isti"

Kim: Severna i Južna Koreja su dve neprijateljske zemlje u ratnom stanju
Lider Severne Koreje Kim džong Un - Copyright Agencia Central de Noticias de Corea/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un izjavio je, govoreći o odnosima Severne i Južne Koreje, da su to dve "neprijateljske zemlje u ratnom stanju".

Kim je, na kraju petodnevnog zasedanja centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, pozvao na "fundamentalnu promenu" u odnosima sa Južnom Korejom, istakavši da Seul više neće smatrati partnerom s kojim je moguće postići pomirenje i ujedinjenje.

- Odnosi između Severne i Južne Koreje više nisu isti, to više nisu isti narodi, već su to dve neprijateljske zemlje koje se bore jedna protiv druge. Ne bi trebalo više da pravimo grešku i da ih posmatramo kao partnere za pomirenje i ujedinjenje - rekao je Kim.

On je naglasio da su vlasti u Seulu proglasile Severnu Koreju za svog glavnog neprijatelja i da u dogovoru sa stranim snagama nastoje da slome severnokorejsku državu.

Poznavaoci regionalnih odnosa i politički eksperti ovu izjavu lidera Severne Koreje tumače kao prikrivenu pretnju Pjongjanga da bi Pjongjanjg mogao da upotrebi nuklearno oružje protiv Južne Koreje, prenose južnokorejski mediji.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike