Zastrašujuća ofanziva talibana: Palo nekoliko gradova, a Kunduz je važan iz nekoliko razloga (VIDEO)

08.08.2021

13:51 >> 16:54

0

Talibani su zauzeli i vladine zgrade u gradu Sar-e Pulu

Zastrašujuća ofanziva talibana: Palo nekoliko gradova, a Kunduz je važan iz nekoliko razloga (VIDEO)
Copyright AP/Abdullah Sahil Printscreen/Twitter

Talibani su zauzeli ključne zgrade u avganistanskom gradu Kunduzu, na severoistoku zemlje. Avganistanske snage, za sada, i dalje drže kontrolu nad aerodromu i svojom bazom.

Sa druge strane, BBC prenosi da je i aerodrom izgubljen.

Pročitajte još

Talibani su zauzeli i vladine zgrade u gradu Sar-e Pulu, zbog čega su se mnogi zvaničnici povukli u obližnju vojnu bazu.

Kako je američka vojska najavila da se povlači iz Avganistana posle 20 godina rata, talibani su dobili vetar u leđa, a poslednjih dana ofanziva im je značajno povećana.

U petak su osvojili Zarandž, prvu prestonicu od tridesetak avganistanskih provincija, koji se nalazi na granici sa Iranom.

AP/Abdullah Sahil

Kunduz je velika strateška nagrada za talibane jer je na putu ka severnim provincijama bogatim mineralima i Centralnoj Aziji. Osim toga, od grada sa oko 270.000 stanovnika putevi vode i ka Kabulu, a tim koridorima se trguje i opijumom i heroinom, sve do Evrope. Kako prenosi BBC, zauzimanje Kunduza znači da je zauzeto jedno od glavnih mesta za narko-trgovinu u regionu.

– Kunduz je pao. Talibani su preuzeli kontrolu nad svim ključnim zgradama u gradu – javio je dopisnik AFP-a. Očevici javljaju da brojni objekti i radnje gore, a talibanska zastava podignuta je u centru grada.

AP/Abdullah Sahil

Smešten 300 kilometara severno od Kabula i 50 kilometara južno od granice s Tadžikistanom. Treći je glavni grad koji su talibani zauzeli od maja kada je počela završna faza povlačenja američkih i međunarodnih snaga iz Avganistana koja zvanično treba da se završi 11. septembra, na godišnjicu terorističkog napada na SAD 2001. godine.

U međuvremenu, pala je i četvrta prestonica.

– Kao da domine padaju, jedna prestonica pada za drugom, a morate imati u vidu da u Avganistanu ima 34 glavna grada, u svim provincijama. Važnost Kunduza je veća od drugih jer je deo važnih trgovačkih ruta između Avganistana i Tadžikistana. To je veliki dobitak za talibane, a ogroman udarac za avganistanske snage i njihov moral. Oni su rekli da će povratiti oblasti od talibana, ali niko zaista u to ne veruje, svi vide da su obeshrabreni, dok sa druge strane talibani imaju snažnu kampanju i propagandu. Još jedna prestonica Sar-e Pul je pala i izgleda da polako cela zemlja ponovo pada u njihove ruke – rekao je Filip Turl, novinar francuskog medija “France 24”, koji je istakao da američka podrška iz vazduha avganistanskim snagama očigledno nije dovoljna.

Za talibane Kunduz je važan jer im je bio uporište i ranijih godina, posebno 2001. godine pre nego što su svrgnuti sa vlasti.

Evropska unija, Ujedinjene nacije i međunarodna nevladina organizacija Hjuman rajts voč, pozvali su obe strane da izbegavaju izazivanje civilnih žrtava dok traju borbe.

Američki bombarderi B-52 „Stratofortres“ izveli su u subotu vazdušne napade na talibane u Šiberganu – glavnom gradu pokrajine Džovzjan, a kako je saopšteno, militanti su pretrpeli velike gubitke.

Pročitajte još

Portparol Ministarstva odbrane Avganistana Favad Aman na Tviteru je napisao da je likvidirano više od 200 talibana.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike