Šojgu: Od 50 zemalja koje su obećale pomoć Kijevu, pomoglo je svega 15

19.12.2023

14:52

0

Ukrajina je izgubila više od 150.000 vojnika, tvrdi ruski ministar odbrane

Šojgu: Od 50 zemalja koje su obećale pomoć Kijevu, pomoglo je svega 15
Copyright Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Više od 50 zemalja reklo je da će dostaviti oružje Ukrajini od početka rata 2022, ali je samo 15 država ispunilo obećanje, izjavio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

Naveo je da je Ukrajina do sada dobila 203 milijarde dolara finansijske pomoći od "stranih sponzora", što je suma koja premašuje njen BDP za 30 milijardi.

- U stvari, njena privreda sada je bankrotirala, jer najveći deo tog finansiranja čine krediti koji moraju da se vrate - rekao je Šojgu na sastanku ruskog ministarstva odbrane.

On tvrdi da je u dosadašnjem toku rata Ukrajina izgubila iz stroja više od 150.000 vojnika.

- Ukupno 159.000 poginulih i ranjenih vojnika, uništen je 121 avion, 23 helikoptera, 766 tenkova, uključujući 37 Leoparda, i 2.348 oklopnih vozila različitih klasa, uključujući 50 Bredlija. Očigledno, ovo objašnjava zašto na bojnom polju nismo videli nijedan tenk Abrams američke proizvodnje, a koji su isporučeni Kijevu pre nekoliko meseci - rekao je Šojgu.

Russian Defense Ministry Press Service via AP
 

Istakao je da su ruski PVO sistemi u poslednjih šest meseci oborili 1.062 rakete NATO za višecevne raketne sisteme MLRS, kao i strateške i krstareće rakete i navođene vazdušne bombe.

- Ukrajinske oružane snage su 4. juna pokrenule kontraofanzivu širokih razmera koju su planirali njihovi zapadni rukovodioci. Pošto nisu uspeli da probiju stratešku liniju odbrane naših snaga, protivnik je zaustavljen i pretrpeo je kolosalne gubitke - kazao je Šojgu.

Dodao je da je Rusija povećala snagu svoje vojske i mornarice na 1.150.000 vojnika.

Naveo je da se gotovo tri miliona ruskih izbeglica koje su napustile Ukrajinu od 2014 godine sada vratilo u te regione, koji su sada pod kontrolom Rusije.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike