Katarski emir: Taoci su pušteni zahvaljujući pregovorima, a ne zbog izraelskih vojnih akcija

10.12.2023

10:53

0

"Svet je podeljen na one koji pozivaju da se zaustave rat i ratna mašinerija i one koji oklevaju da pozovu čak i na prekid vatre"

Katarski emir: Taoci su pušteni zahvaljujući pregovorima, a ne zbog izraelskih vojnih akcija
Katarski emir Tamim bin Hamad Al Tani - Copyright AP Photo/Richard Drew

Katarski emir, šeik Tamim bin Hamad Al Tani izjavio je u Dohi da je Pojas Gaze, gde je u toku sukob Izraela i palestinskog Hamasa, mesto humanitarne katastrofe bez presedana

Ne pominjući eksplicitno Izrael, šeik Tamim bin Hamad Al Tani je osudio ubijanje civila, uključujući žene i decu, kao kršenje međunarodnog prava i rekao da je kriza "naglasila veliki jaz između Istoka i Zapada i između različitih generacija i istakla dvostruke standarde unutar međunarodne zajednice".

Prema njegovim rečima, svet je podeljen na one koji pozivaju da se zaustave rat i ratna mašinerija i one koji oklevaju da pozovu čak i na prekid vatre.

AP Photo/Hatem Ali
 

Katarski emir je rekao da se mora iskreno i zajednički raditi na zajedničkoj budućnosti, a da se mora početi od prepoznavanja nedostataka globalnog poretka.

- Ovi nedostaci pogoduju nastavku sukoba i sprečavaju nas da dođemo do rešenja - upozorio je šeik Al Tani i ukazao da je deo talaca pušten iz Gaze zahvaljujući pregovorima, a ne zahvaljujući izraelskim vojnim akcijama.

Katarski premijer Muhamed Bin Abdulrahman Bin Džasim Al Tani potvrdio je da će njegova zemlja nastaviti da vrši pritisak na Izrael i na Hamas da prihvate primirje uprkos tome što se "sužavaju šanse" za takav dogovor.

Forum u Dohi je globalna platforma za dijalog koja okuplja političke lidere na diskusije o kritičnim izazovima sa kojima se suočava savremeni svet.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike