Za kovanicu od dva evra traži skoro 100.000! Oglas izazvao potres na numizmatičkom tržištu, evo šta kažu stručnjaci!

28.11.2023

13:20

0

Ova kovanica prikazuje gradsku kuću u Bremenu i statuu zaštitnika grada - Rolanda

Za kovanicu od dva evra traži skoro 100.000! Oglas izazvao potres na numizmatičkom tržištu, evo šta kažu stručnjaci!
Copyright Pixabay

Prodavac iz Nemačke koji je postavio oglas na internetu u kojem nudi "izuzetno retku" kovanicu od dva evra po ceni od 99.000 evra izazvao je svojevrstan potres na numizmatičkom tržištu. 

Ova kovanica prikazuje gradsku kuću u Bremenu i statuu zaštitnika grada - Rolanda. 

Iako tvrdi da je posebna zbog toga što je napravljena isključivo od jednog metala, stručnjaci za numizmatiku smatraju da cena koju za nju traži nije opravdana. 

Kako ističu, kovanica je izdata u seriji, u desetinama miliona primeraka, 2010. godine, i nalazi se i dalje u opticaju.


Tražena cena nije nužno realna 

 

Stručnjaci ističu da se na tržištu numizmatičkih predmeta često dešava da ljudi postavljaju visoke cene za svoje kovanice i novčanice, ali to ne znači da će zaista dobiti taj iznos novca za njih. 

Stvarna vrednost ovih predmeta najbolje se procenjuje kada se prodaju na aukcijama i kada zainteresovani kupci izlicitiraju određenu cenu.

Pixabay
 

 

Na internet oglasima i aukcijskim sajtovima možete pronaći mnogo sličnih oglasa, ali stručnjaci sumnjaju da će neko zaista platiti takve astronomske cene. 

Najskuplja kovanica evra na numizmatičkom tržištu je prigodna kovanica od dva evra s likom Grejs Keli, koju je izdao Monako, a najviša cena postignuta na aukciji za ovu kovanicu je oko 3.000 evra.

Takođe, stručnjaci su ukazali na česte prevare na numizmatičkom tržištu, kao što je prodaja običnih kovanica od jednog i dva evra koje su presvučene slojem metala i nude se kao da su izrađene samo od jednog metala. Takođe, postoji i praksa prodaje kovanica od jednog centa, dva centa i pet centi, koje su inače crvene, ali su podvrgnute elektrohemijskom procesu kako bi se uklonila bakarna presvlaka i dobila osnova od gvožđa. Ovo su najčešće prevare koje se javljaju na numizmatičkom tržištu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike