Imranu Kanu će se javno suditi: Preti mu čak i smrtna kazna

28.11.2023

10:56

0

Kan je suočen sa optužbom za korupciju, a trenutno se nalazi u zatvoru

Imranu Kanu će se javno suditi: Preti mu čak i smrtna kazna
Imran Kan - Copyright Profimedia

Pakistanski sud odlučio je da se bivšem premijeru Imranu Kanu javno sudi u zatvoru Adijala.

To znači da će novinari i Kanove pristalice biti u mogućnosti da prisustvuju suđenju, na kome će biti ustanovljeno da li je bivši premijer otkrio poverljive informacije javnosti nakon što je izgubio glasanje o poverenju u parlamentu u aprilu 2022. godine.

Kan je suočen sa optužbom za korupciju, a trenutno se nalazi u zatvoru sa bivšim saradnikom Šahom Mahmudom Kveršijem, a pravni eksperti navode da, ukoliko nekadašnji premijer bude proglašen krivim, može se suočiti sa smrtnom kaznom.

Sporni dokument, pod nazivom Čajper, navodno nisu objavili ni vlada ni Kanovi advokati, već je to bila korespodencija između pakistanskog ambasadora pri Sjedinjenim Džavama i Ministarstva spoljnih poslova u Islamabadu.

Kan poriče sve optužbe protiv njega i tvrdi da je dokument dokaz da je izbačen iz vlade kroz zaveru SAD, pakistanske vojske i njegovog političkog protivnika Šehbaza Šarifa, što su sve tri strane negirale.

Analitičari tvrde da bi Kanova partija mogla da osvoji većinu na parlamentarnim izborima zakazanim za 8. februar naredne godine, iako lider zbog optužbi neće biti u mogućnosti da učestvuje.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike