Sedmi dan kako su radnici zarobljeni u tunelu u Indiji: "Zakazala" bušilica kojom je trebalo da se probuši otvor (FOTO/ VIDEO)

18.11.2023

18:34

0

Autor: M.M.

Vlasti nisu saopštile šta je uzrok urušavanja tunela dužine 4,5 kilometara, ali je region poznat po tome da je sklon klizištima, zemljotresima i poplavama

Sedmi dan kako su radnici zarobljeni u tunelu u Indiji: "Zakazala" bušilica kojom je trebalo da se probuši otvor (FOTO/ VIDEO)
Radnici i dalje zarobljeni - Copyright Tanjug/AP Photo

Operacija spasavanja 40 radnika zaglavljenih tunelu Silkijara u indijskom okrugu Utarakand obustavljena je juče jer se pokvarila američka mašina sa svrdlom koja je trebalo da probuši otvor kroz koji bi radnici izašli.

Nova mašina za bušenje visokih performansi prevezena je vazdušnim putem iz Indora u Madja Pradešu i stigla je na lice mesta, rekao je za Rojters Anšu Malik Halko, direktor državne korporacije za razvoj autoputeva i infrastrukture (NHIDC).

Foto: SDRF via AP
 

- Prvo ćemo izvaditi ugašenu mašinu koja je unutra, a zatim postaviti novu. Ovo će potrajati i ne mogu da komentarišem vremenski okvir. To je delikatna i rizična operacija - rekao je Halko.

Vlasti nisu saopštile šta je uzrok urušavanja tunela dužine 4,5 kilometara, ali je region poznat po tome da je sklon klizištima, zemljotresima i poplavama.

Meštani se mole za radnike 

Pedeset do šezdeset radnika bilo je u noćnoj smeni u trenutku kolapsa, a oni blizu izlaza uspeli su da izađu iz tunela koji se nalazi na nacionalnom autoputu koji je deo hodočasničke rute Čar Dham Hindu.

Tanjug/AP Photo
 

Radovi su obustavljeni u petak nakon što se čuo "pucketanje velikih razmera" dok su spasioci pokušavali da ponovo pokrenu mašinu za bušenje.

Oko 100 radnika tunela okupilo danas ispred tunela tražeći brži napredak u oslobađanju zarobljenih.Višnu Sahu, radnik koji predvodi protest, kaže da spasilački tim radnicima ne govori kako spasavanje napreduje.

- Želimo da najviši ljudi kompanije dođu ovde - rekao je Sahu.

Do sada su, nakon sedmodnevnih pokušaja da oslobode radnike, spasilačke ekipe uspele da uklone samo 24 metra ruševina iz urušenog tunela.

SDRF via AP
 

U selu Silkijara, meštani pokušavaju da umire lokalno božanstvo, ne bi li dobili i nebesku podršku za operaciju spasavanja koja je u toku.

 

 

Na glavnom ulazu u tunel izgrađen je i mali hram u kome se mole za zarobljene radnike.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike