Tazbina škotskog premijera se nalazi u paklu Gaze: "Ostalo je 6 flaša vode za 100 ljudi" (VIDEO)

23.10.2023

14:20

0

Autor: N.P.

Jusaf je pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne Palestincima

Tazbina škotskog premijera se nalazi u paklu Gaze: "Ostalo je 6 flaša vode za 100 ljudi" (VIDEO)
Hamza Jusaf je osudio izraelske napade na Gazu - Copyright Youtube/Sky News

Škotski premijer Hamza Jusaf je izjavio da porodica njegove žene "prolazi kroz mučenje" u Gazi.

Elizabet El-Nakla i njen muž Maged, roditelji Nadije Jusaf, otputovali su u Gazu kako bi posetili rođake, ali ih je tamo zatekao rat koji je izbio 7. oktobra.

Jusafovi su više puta istakli da se boje za njihovu bezbednost.

Premijer Jusaf je tokom posete gradovima pogođenim poplavama viđen kako se udaljava od saradnika i telefonira. Kasnije se ispostavilo da ga je zvala tašta.

- Nalaze se u situaciji koju moja tašta opisuje kao mučenje. Cele noći lete projektili, dronovi, čuju se eksplozije, svake noći se pitaju hoće li se izvući. Ostalo je šest flaša vode u kući gde se nalazi 100 ljudi, uključujući i dvomesečnu bebu - preneo je škotski političar reči svoje tašte.

Jusaf je pozva britansku vladu da iskoristi svoj uticaj, kao saveznika Izraela, i zatraži da se otvori granični prelaz Rafa kako bi iz Egipta u Gazu stizala humanitarna pomoć.

- Ona me moli, moli zajedno sa mnom, ja molim Vladu Velike Britanije, ne samo da zatraži da se granica otvori nego da se odmah uspostavi prekid vatre. Na kraju krajeva, moju tazbinu čini njih dvoje, ali tamo ima 2,3 miliona ljudi. Većinu čine nedužni ljudi koji nemaju nikakve veze sa Hamasom i njihovim užasnim terorističkim zločinima. Svako od nas je video slike užasa, svima su nam srca slomljena, ali i dalje nema prekida vatre. Ljudima koji žele da odu treba to dozvoliti, i treba nam mnogo više humanitarne pomoći nego 15 ili 20 kamiona koliko ih ulazi za sada, tako da se nadam da će međunarodna zajednica istupiti i pomoći nevinim ljudima u Gazi - zaključio je Hamza Jusaf.

Podsetimo, treći konvoj kamiona sa humanitarnom pomoći ušao je danas na prelaz Rafa, iz Egipta ka Pojasu Gaze. U subotu i nedelju u Gazu je stiglo 34 kamiona sa hranom, vodom i medicinskom opremom. 

Broj kamiona u današnjem konvoju otprilike je isti kao i prethodnih dana, rekli su humanitarni radnik i izvori obezbeđenja.

Zvaničnici UN su saopštili da je oko 100 kamiona sa humanitarnom pomoći neophodno za zadovoljavanje osnovnih dnevnih potreba u Gazi.
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike