Izraelski zvaničnik negira pregovore o razmeni zarobljenika s Hamasom

09.10.2023 | 14:55

Uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, Katar teži da brzo postigne sporazum koji bi rezultirao oslobađanjem izraelskih žena koje je Hamas zarobio

Copyright AP Photo

Tokom današnjeg dana, izraelski zvaničnik, čije ime nije navedeno, odbacio tvrdnje je da se vode pregovori o razmeni zarobljenika s palestinskom militantnom grupacijom Hamas. 

On je jasno izjavio da "ne postoje pregovori o oslobađanju taoca".

Ove informacije dolaze nakon što je kineska novinska agencija Sinhua, citirajući izvor blizak Hamasu, izvestila da se uz posredstvo Katara vode pregovori o razmeni taoca između Izraela i Hamasa.

Prema tom izvoru, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država, Katar teži da brzo postigne sporazum koji bi rezultirao oslobađanjem izraelskih žena koje je Hamas zarobio, u zamenu za palestinske zatvorenice koje se nalaze u izraelskim zatvorima.

Veruje se da je više od 130 ljudi, uključujući žene, decu i starije osobe, oteto iz Izraela i odvedeno u Gazu tokom napada koji su započeti prethodne subote. Trenutno, u izraelskim zatvorima boravi 36 palestinskih žena, čije oslobađanje Hamas zahteva, kako prenosi Sinhua.

Hamasov portparol, Abdel-Latif al-Kanua, izrazio je želju ove grupe da "oslobodi sve palestinske zatvorenike" iz Izraela i stavi tačku na izraelske "provokacije" na Zapadnoj obali i u Jerusalimu, s posebnim osvrtom na džamiju Al-Aksa.

Najnovije vesti iz Izraela pratite na našem portalu iz minuta u minut.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug