Izrael ignorisao upozorenja? Egipat obavestio da se "sprema nešto veliko", ali niko nije reagovao

09.10.2023 | 11:15

"Ukazali smo im da je u pitanju nešto veliko, ali oni su potcenili takva upozorenja", objasnio je egipatski zvaničnik

Copyright AP Photo/Oded Balilty

Jedan zvaničnik obaveštajne službe Egipta izjavio je da je Izrael ignorisao ponovljena upozorenja Egipta o "velikoj akciji" koja se sprema u Pojasu Gaze.

"Tajms of Izrael" navodi da je ovaj zvaničnik egipatske obaveštajne službe potvrdio je da je Egipat, koji često posreduje između Izraela i Hamasa, više puta razgovarao sa Izraelcima upozoravajući da se sprema "nešto veliko", ali bez dodatnih objašnjenja.

Prema njegovim rečima, izraelski zvaničnici bili su fokusirani na Zapadnu obalu i umanjivali su mogućnost potencijalne pretnje iz Pojasa Gaze.

Netanijahuovu vladu čine pristalice jevrejskih doseljenika sa Zapadne obale, koji su zahtevali pojačane mere bezbednosti suočeni sa sve većom plimom nasilja u poslednjih 18 meseci.

- Upozoravali smo ih da se priprema eksplozija nasilja i to vrlo brzo. Ukazali smo im da je u pitanju nešto veliko, ali oni su potcenili takva upozorenja - objasnio je egipatski zvaničnik, koji je pristao na razgovor pod uslovom anonimnosti jer nije ovlašćen da sa medijima razgovara o sadržaju osetljivih obaveštajnih kontakata.
 

BONUS VIDEO

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug