Oni bi mogli da čine novu vladu Avganistana: Ko je za šta zadužen među liderima talibana

19.08.2021 | 07:13 >> 08:15

Autor: Vladimir Tanacković

Njih petorica nalaze se na vrhu piramide moći u ovom pokretu

Copyright Profimedia

Talibani su u poslednje tri nedelje iznenadili ceo svet brzim osvajanjem Avganistana, koji je ceo pao u njihove ruke kada su u nedelju zauzeli prestonicu zemlje, Kabul.

Pre dva dana talibani su održali prvu konferenciju za medije na kojoj su obećali da će se i dalje pridržavati šerijatskog prava, ali da će uraditi sve da zaštite svoj narod i da sarađuju sa regionalnim i svetskim liderima na svim poljima.

Pročitajte još

O novoj talibanskoj vladi pričalo se od trenutka njihovog ulaska u glavni grad, ali još nije poznato ko će je činiti. Ipak, pretpostavlja se da će glavne funkcije dobiti sledeći lideri talibana.

Habitula Akundzada

Copyright Habitula Akundzada; Tanjug/Afghan Islamic Press via AP, File

Akundzada je postao vrhovni komandant talibana u maju 2016. godine. Osamdesetih godina prošlog veka borio se protiv sovjetske vojne kampanje u Avganistanu, ali se na njega više gleda kao na verskog vođu nego kao na vojnog zapovednika.

Devedesetih godina prošlog veka radio je kao vođa šerijatskih sudova.

Nakon prvog preuzimanja vlasti 1996. talibani su uveli i podržali kazne prema strogom tumačenju islamskog zakona: javno su pogubili ubice i preljubnike i amputirali udove lopovima.

Pod vođstvom mule Mohameda Omara (za kog se smatra da je umro 2013), talibani su takođe zabranili gledanje televizije, slušanje muzike i šminkanje, dok devojčicama starijim od 10 godina nisu dali da pohađaju školu.

Veruje se da je Akundzada u šezdesetim godinama i da je većinu života proveo u Avganistanu.

Prema navodima eksperata, on održava bliske veze sa takozvanom Kveta Šurom, vođama avganistanskih talibana za koje se kaže da imaju sedište u pakistanskom gradu Kveta.

Kao vrhovni komandant grupe, Akundzada je zadužen za politička, vojna i verska pitanja.

Abdul Gani Baradar

Copyright Profimedia

Mula Abdul Gani Baradar jedan je od četvorice muškaraca koji su osnovali talibane u Avganistanu 1994, a kada su oni zbačeni sa vlasti invazijom predvođenom SAD 2001, postao je glavni pokretač pobune.

Ipak, zarobljen je u združenoj američko-pakistanskoj operaciji u južnom pakistanskom gradu Karačiju u februaru 2010.

U zatvoru je ostao osam godina, sve dok nije oslobođen kako bi učestvovao u mirovnim pregovorima. On je bio na čelu talibanske političke kancelarije u Kataru od januara 2019.

Nakon razgovora sa Donaldom Trampom prošle godine postao je prvi talibanski lider koji je komunicirao direktno sa američkim predsednikom.

Danas je Baradar glavni politički lider talibana.

– Postigli smo pobedu koju nisu očekivali. Sada je važno kako služimo narodu i štitimo ga – rekao je Baradar u saopštenju snimljenom u Dohi, prestonici Katara, u kojoj je bio deo talibanskog tima zaduženog za mirovne pregovore.

Muhamed Jakub

Muhamed Jakub je sin jednog od osnivača talibana, mule Muhameda Omara. Smatra se da je nešto stariji od 30 godina i da trenutno predvodi vojne operacije grupe.

Copyright AP Photo/Rahmat Gul

Posle smrti bivšeg talibanskog lidera Aktara Mansura 2016. godine, neki militanti su hteli da imenuju Jakuba za vrhovnog komandanta, ali su drugi smatrali da je previše mlad i da nema iskustva.

Prema pisanju lokalnih medija, Jakub živi u Avganistanu.

Siradžudin Hakani

Hakani je jedan od glavnih zamenika vođe militanata. Nakon smrti njegovog oca Džalaludina Hakanija postao je novi lider mreže Hakani, koja je zaslužna za neke od najnasilnijih napada na avganistanske snage i njihove zapadne saveznike koji su se odigrali u poslednjih nekoliko godina.

Mreža Hakani trenutno je jedna od najmoćnijih grupa u regiji. Neki kažu da je u Avganistanu uticajnija čak i od Islamske države.

Grupa koju Sjedinjene Američke Države nazivaju terorističkom organizacijom nadgleda talibansku finansijsku i vojnu imovinu duž pakistansko-avganistanske granice.

Copyright AP Photo/Rahmat Gul

Misli se da Hakani ima oko 45 godina, a o njegovom prebivalištu ne zna se mnogo.

Abdul Hakim

U septembru 2020. godine talibani su postavili Abdula Hakima za novog šefa talibanskog pregovaračkog tima u Dohi.

Veruje se da ima oko 60 godina. Navodno je vodio medresu, islamsku versku školu, u Kveti u Pakistanu, odakle je nadgledao i pravosuđe talibana.

Mnogi stariji lideri talibana navodno su se sklonili u Kvetu, iz koje vode grupu, dok je Islamabad porekao postojanje “Kveta Šure”.

Pročitajte još

Hakim je takođe i na čelu moćnog talibanskog saveta religijskih učenjaka i veruje se da je jedan od ljudi najbližih vrhovnom komandantu Akundzadi.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam