Jedina žena kojoj je bilo dozvoljeno učešće: Novinarka se suočila sa talibanima! (VIDEO)

19.08.2021

13:56 >> 14:53

0

Autor: A.S.

Prisustvo novinarke na konferenciji može da se shvati kao tračak nade za žene u zemlji, kao i to da možda neće biti isto kao za vreme prethodne vladavine t

Jedina žena kojoj je bilo dozvoljeno učešće: Novinarka se suočila sa talibanima! (VIDEO)
Šarlot Belis Foto: Printscreen/Instagram

Na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare talibana, nakon što su preuzeli vlast u Kabulu, bila je samo jedna novinarka, a njeno hrabro pitanje grupi naoružanih muškaraca šokiralo je svet.

Šarlot Belis, novinarka Al Jazeera poreklom sa Novog Zelanda, sedela je ispred talibana u utorak. Ona je bila jedina žena novinarka kojoj je bilo dozvoljeno da prisustvuje prvoj zvaničnoj konferenciji talibana.

Pročitajte još:

U snimku sa napetog događaja, Šarlot je izgledala smireno dok se predstavljala novim vladarima Avganistana i postavila veoma hrabro pitanje, prenosi Daily mail.

– Želim da razgovaram sa vama o pravima žena i devojčica, o tome da li će ženama biti dozvoljeno da rade, a devojčicama da idu u školu. Koja uverenja možete dati ženama i devojkama da će njihova prava biti zaštićena? – upitala je Belis.

Zabiulah Mijahid, portparol talibana, uveravao je novinarku da će islamski emirat dati ženama njihova prava u skladu sa šerijatskim zakonom.

– Garantujemo im sva prava u skladu sa islamom – rekao je on.

Šarlot je postavila pitanje koje hiljade uplašenih Avganistanki postavljaju same sebi otkako su talibani preuzeli kontrolu nad njihovim životima i kućama.

Prisustvo novinarke na konferenciji može da se shvati kao tračak nade za žene u zemlji, kao i to da možda neće biti isto kao za vreme prethodne vladavine talibana.

Pročitajte još:

Međutim, najnoviji postupci talibana govore da se nisu puno promenili kada su u pitanju žene, nakon što su se pojavili izveštaji da su jednu upucali jer nije nosila burku.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti