Novi soj virusa je zarazniji, ali ima i jedna dobra vest, tvrde britanski naučnici

19.12.2020

18:37

0

Vakcina bi trebalo da bude efikasna i protiv novog soja virusa

Novi soj virusa je zarazniji, ali ima i jedna dobra vest, tvrde britanski naučnici
Copyright Tanjug/AP Photo/Alberto Pezzali

Britanski premijer Boris Džonson i grupa britanskih naučnika potvrdili su danas da je nova varijanta korona virusa identifikovana u Velikoj Britaniji i do 70 odsto zaraznija od dosadašnjeg tipa virusa, ali ne i smrtonosnija, kao i da bi vakcina trebalo da bude efikasna i protiv novog soja.

Tanjug/Toby Melville/Pool Photo via AP

Premijer Džonson i glavni savetnik za zdravstvo u britanskoj vladi Kris Vajti saopštili su da je u Velikoj Britaniji identifikovan novi soj virusa koji se širi mnogo lakše od prethodnbog, ali da nije potvrđeno da taj novi soj izaziva teže oblike kovida-19 ili veću smrtnost, preneo je Rojters.

pročitajte još

Glavni savetnik za nauku u britanskoj vladi Petrik Volans izjavio je da je vakcina protiv korona virusa po svemu sudeći efikasna i protiv novog soja i ukazao da je nova podvrsta korona virusa možda nastala u Velikoj Britaniji, ali da je detektovana i u drugim zemljama.

Britanski premijer Boris Džonson danas je takođe najavio da će u Londonu i na jugoistoku Engleske biti uveden viši nivo antiepidemijskih restrikcija zbog širenja zaraznije varijante korona virusa.

On je saopštio da je vlada odustala od najavljenog ublažavanja restriktivnih mera tokom božićnih praznika zbog porasta broja novoinficiranih zaraznijom varijantom korona virusa.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike