Rusija upozorila NATO na moguću eskalaciju: Alijansa je sve agresivnija, nije pametno što izvodi vežbe u blizini ruskih granica

21.09.2023 | 11:52

Autor: Vladimir Tanacković

Moskva se plaši da bi slučajni incident mogao da pokrene niz katastrofalnih događaja

Copyright Profimedia

NATO ne skriva da tokom svojih vojnih vežbi izvodi akcije za odbijanje potencijalnih napada iz Rusije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije za Sputnjik.

- NATO neprekidno povećava razmere svojih vojnih vežbi tokom poslednjih decenija. One su sve provokativnije i agresivnije. Namerno se održavaju uglavnom u blizini ruskih granica - navodi Ministarstvo.

Ovakva situacija povećava rizik od sve veće napetosti i sve dramatičnijeg razvoja događaja.

- Hteli bismo da istaknemo da usled manevara Alijanse u neposrednoj blizini ruskih granica, vazdušnog i morskog prostora, višestruko raste rizik od nenamernih incidenata i pogoršanja situacije. U aktuelnim uslovima konstantne eskalacije napetosti od strane NATO-a, opasnost da takvi slučajevi nehotice prerastu u oružani sukob izuzetno je velika - navodi se.

Takođe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije podsetilo je u okviru upozorenja i na vojne vežbe pod nazivom "Stedfast Defender", planirane za proleće 2024. godine, koje su predviđene da se održe na teritoriji nekoliko evropskih zemalja i uključuju angažovanje preko 40.000 vojnika.

Ove vežbe, kao i druge u seriji "Defender", uključuju prebacivanje američkih jedinica i vojne tehnike u Evropu, kao i razvoj odgovarajuće logistike.

Ranije je već objavljeno da NATO planira da održi najveće vojne vežbe od vremena hladnog rata u Nemačkoj, Poljskoj i baltičkim zemljama tokom proleća 2024. godine. Ove vežbe su deo pokušaja Alijanse da se pripremi za eventualne scenarije "odbijanja" navodnog "ruskog napada".

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam