Stravična eksplozija u Italiji: Poginula tri radnika u vojnoj fabrici

13.09.2023

21:33

0

Poginuli radnici su Fernando Di Nela (50) iz Lanćana, Đanluka De Santis (40) iz Palate i Đulio Romano iz Kasalbordina

Stravična eksplozija u Italiji: Poginula tri radnika u vojnoj fabrici
Ilustracija - Copyright Foto: Tanjug/AP

U stravičnoj eksploziji koja se dogodila u kompaniji "Sabino Esplodenti" u italijanskom primorskom gradu Kasalbordino, poginula su tri radnika, dok je nekoliko osoba povređeno. Nažalost, uzroci ove nesreće za sada ostaju nepoznati.

Poginuli radnici su Fernando Di Nela (50) iz Lanćana, Đanluka De Santis (40) iz Palate i Đulio Romano iz Kasalbordina. Policija je na licu mesta i vrši uviđaj, prenosi Rai Njuz.

Kompanija koja se bavi prikupljanjem vojne opreme u cilju demilitarizacije, izdala je saopštenje u kojem ističu da uzrok ove tragedije za sada ostaje nerazjašnjen.

 

 

"Ovi nesrećni radnici su bili obučeni stručnjaci i bili su svesni rizika koji su povezani sa njihovim zadacima. Nažalost, nesreća se dogodila tokom procesa obrade municije, koji se sprovodi u ime Agencije za odbrambenu industriju, uprkos najstrožim merama predostrožnosti koje propisuje Zakon o sprečavanju nesreća. Kompanija će u okviru svojih ovlašćenja brinuti o svim potrebama porodica nastradalih", navodi se u saopštenju.

 

 

- S obzirom na veoma ozbiljnu nesreću koja se dogodila, Opštinska uprava je u dogovoru sa Odborom za svečanosti, uz poštovanje ljudi koji su izgubili živote i njihovih porodica, odlučila da obustavi muzički program zakazan za večeras i vatromet zakazan za 4 sata ujutro. Svi smo uz porodice preminulih u ovom tragičnom i bolnom trenutku - rekao je gradonačelnik.

Nije jedina nesreća

Kako se navodi, kompanija ''Sabino Esplodenti'' ponovo je u centru zbivanja. Naime, 21. decembra 2020. godine živote su izgubila još tri radnika iz iste kompanije dok su radili u prostoriji u kojoj je bila statična peć, sistem koji se koristi za sagorevanje lansirnog baruta, rasvetnih uređaja, dimnih bombi i eksploziva.

Prethodno ročište u vezi sa nesrećom koja se dogodila 2020. godine u ovoj kompaniji održaće se sutra pred sudijom za prethodno saslušanje. U postupku je deset okrivljenih Konkretno, tužilaštvo je optužilo najviše rukovodstvo kompanije za kršenje niza pravila radi prevencije nezgoda na radu.

Pre tri godine nesreća se dogodila u ranim popodnevnim satima, prilikom odlaganja raznih materijala, odnosno zapaljive smeše baruta, crnog baruta, signalnih raketa, drveta impregnisanog TNT-om, nautičke opreme, u prostoriji statične peći, gde su radile tri žrtve, koje su poginule u eksploziji. Fabrika je bila zatvorena sedam meseci, a ponovo je počela sa radom u julu 2021. godine.

Na veb stranici kompanije navodi seda je reč o o kompaniji koja prikuplja vojnu opremu ''u cilju demilitarizacije, sanaciji kontaminiranih lokacija i odlaganju proizvoda koji sadrže eksploziv''.

Bonus video:

Twitter

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike