Severna Koreja podržala "rusku pravednu borbu" u Ukrajini: Završen sastanak, evo šta su jedan drugom rekli Kim i Putin (VIDEO)

13.09.2023 | 12:56

Autor: Vladimir Tanacković

Oba lidera imala su reči hvale jedan za drugog

Copyright Profimedia

Severnokorejski lider Kim Džong Un izrazio je podršku "ruskoj pravednoj borbi" tokom današnjeg samita sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom, dok je on istakao nameru da ojača vezu partnerstva i dobrosusedstva između dve zemlje.

- Naši odnosi su nastali tokom korejske borbe za slobodu 1945. godine, kada su se sovjetski i korejski vojnici rame uz rame borili protiv japanskih militarista. I danas nastojimo da ojačamo veze prijateljstva i dobrosusedstva, delujemo u ime mira, stabilnosti i prosperiteta u našem zajedničkom regionu - rekao je Putin tokom svečane večere.

Putin je takođe pohvalio Kim Džong Una zbog nastavka politike njegovih prethodnika, Kim Il Sunga i Kim Džong Ila, ističući da su ovi lideri bili "pravi prijatelji, sledbenici i pristalice izgradnje najbližih odnosa i veza između Severne Koreje i Rusije".

Sa druge strane, Kim Džong Un je zahvalio Putinu na gostoprimstvu i izrazio iskrenu zahvalnost na pozivu.

- Pre svega, dozvolite mi, druže Putine, da Vam izrazim iskrenu zahvalnost što ste nas ljubazno pozvali, bez obzira na zauzetost i rukovođenje državnim poslovima, iskreno nam pokazujete toplo gostoprimstvo - rekao je severnokorejski lider.

 

 

Kim Džong Un je otkrio i da su dva lidera razgovarala o strateškoj i taktičkoj saradnji između njihovih zemalja, kao i o situaciji u Evropi i vojno-političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu.

- Drug Putin i ja smo upravo podrobno razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Korejskom poluostrvu i u Evropi. Postigli smo zadovoljavajući konsenzus o daljem jačanju strateške i taktičke saradnje, podrške i solidarnosti u borbi za zaštitu suverenog prava na bezbednost, za stvaranje garancija trajnog mira, kako u regionu, tako i širom sveta - kazao je Kim.

Lider Severne Koreje izrazio je uverenje u pobedu Rusije u ratu u Ukrajini i podržao napore Moskve u odbrani svojih interesa.

- Duboko sam uveren da će herojska ruska vojska i narod sjajno naslediti tradiciju pobede, samouvereno pokazati neprocenjivo dostojanstvo i čast na frontovima specijalne vojne operacije. Ruska vojska i narod će sigurno odneti veliku pobedu u svetoj borbi za kaznu velikog zla koje polaže na hegemoniju i hrani ekspanzionističku iluziju - izjavio je Kim.

 

 

Na kraju je naglasio važnost svoje posete u svetlu globalnih promena.

- Naša današnja poseta odvija se u vreme kada se na međunarodnoj sceni odvija žestoka konfrontacija između napretka i reakcionizma, između pravde i nepravde, a proces (izgradnje) multipolarnog sveta snažno se razvija zahvaljujući zajedničkoj volji i ujedinjenoj moći nezavisnih snaga - istakao je Kim.

Kim Džong Un je zaključio da će poseta Rusiji služiti kao ključni trenutak za transformaciju veza između Severne Koreje i Rusije u neraskidiv odnos strateške saradnje.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam