Sprema li Orban veliki potres: Uveliko se priča o Hugzitu - Mađarska izlazi iz EU?

22.08.2021

07:29 >> 13:15

0

U mađarskim medijima se pokrenula tema o Hugzitu

Sprema li Orban veliki potres: Uveliko se priča o Hugzitu - Mađarska izlazi iz EU?
Copyright AP Photo/Francisco Seco, Pool, File

U mađarskim medijima se nedavno pokrenula rasprava o izlasku te zemlje iz Evropske unije.

“Vreme je za razgovor o Hugzitu”, glasio je naslov u listu “Magyar Nemzet”, što je odjeknulo poput bombe: o tome su izvestili skoro svi veći mediji, opozicija se uzbunila, mnogi analitičari su izrazili zabrinutost.

Pročitajte još

Premijer Mađarske Viktor Orban imao je već nekoliko nesuglasica sa Evropskom unijom, koja mu je zamerila zbog poteza koji “nisu u skladu sa vrednostima Evropske unije”. Jedan od prvih potresa bilo je prekidanje aranžmana sa MMF-om, a nakon toga problem je nastao zbog nepuštanja migranata u Mađarsku i podizanja ograde na granicama u vreme kad je Evropska unija oberučke želela da ih prihvati. Usledile su mnoge kritike na račun premijera, koje su prestale kada su i ostale države Unije odlučile da se zatvore.

Ipak, ova godina je bila posebno burna kada je reč o odnosima Mađarske sa ostatkom Evropske unije. U martu je Orban ispunio svoje obećanje i vladajuća mađarska stranka Fides povukla se iz grupe Evropske narodne stranke (EPP) u Evropskom parlamentu.

Nakon toga, zagovarao je i drugačiji stav o vakcinama od ostatka EU, koja nije odobrila kineske i ruske vakcine, dok je on pričao da je “podela na istok i zapad” nije važna kada su u pitanju ljudski životi i obezbedio svojim građanima i kinesku i rusku vakcinu.

Broj nesuglasica sa Evropskom unijom nizao se iz godine u godinu, ali Mađarska, pod veštim Orbanovim vođstvom, nije snosila posledice zbog svojih “nestašluka”.

Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Ipak, smatra se da su Mađari, uprkos dubokim političkim podelama, imali konsenzus u politici i društvu da je članstvo u EU nedodirljivo. To je jedan od retkih konsenzusa koji uopšte postoje u Mađarskoj.

– Napokon ozbiljno moramo razmotriti mogući izlazak iz saveza država koji krvari iz hiljadu rana, pokazuje imperijalne simptome i ponaša se potcenjivački i arogantno prema istočnoevropskim članicama – piše list i nastavlja: “Naši putevi su se razdvojili. Dok Zapad već svesno raskida s hrišćanskim moralom i svetskim poretkom i umesto toga najavljuje izgradnju kosmopolitskog, bezličnog svetskog društva, koje se oslanja na bezgraničnu samodopadnost i samouništenje individue, mi, Mađari, Poljaci i Centralna Evropa, čvrsto se čvrsto držimo hiljadugodišnjih kulturnih i verskih temelja.“

Temu Hugzita prošlih nedelja načelo je više mađarskih političara iz vladajuće stranke, ali samo indirektno.

Profimedia

Laslo Kover, predsednik mađarskog parlamenta, početkom jula je u jednom intervjuu izjavio da bi danas na referendumu o članstvu u EU „sasvim sigurno glasao protiv“. A ministar finansija Mihalji Varga prošle sedmice je rekao da bi na referendumu, doduše, trenutno glasao „da“. Ali da bi to pitanje moglo dobiti novo značenje krajem decenije, kada Mađarska počne više da uplaćuje u budžet EU nego što iz njega dobija.

Viktor Orban je ranije povremeno izjavljivao da „naravno, postoji i život van EU“, poslednji put 2016. povodom Bregzita. U najnovijoj raspravi se do sada nije izjasnio.

Ipak, proteklih godina se sve češće sukobljavao s Briselom.

Pročitajte još

Orban smatra i da Mađarska iz EU dobija sve manje novca i zato više ne može imati koristi od članstva, međutim,prema pojedinim istraživanjima, Mađari kao jednu od najvećih prednosti EU navode upravo evropske fondove.

Preovladava mišljenje da je velika većina Mađara u načelu vrlo stabilno proevropski orijentisana, tako da bi odluke o tzv. Hukzitu bile još jedba velika bomba za EU kao što je bio Bregzit.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike