Zaharova o municiji sa osiromašenim uranijumom: Setite se Jugoslavije, agresije NATO-a i nezakonitog divljeg bombardovanja

05.09.2023 | 14:26

Autor: Vladimir Tanacković

Ruska portparolka je istakla da municija sa osiromašenim uranijumom predstavlja legitimnu metu za rusku vojsku i napomenula da je već jedno takvo skladište uništeno

Copyright Profimedia

Portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izrazila je ozbiljnu zabrinutost zbog planova Sjedinjenih Američkih Država da isporuče Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom.

- Prvo britanska, a sada će i američka municija sa osiromašenom municijom pretvoriti ukrajinsku zemlju u teritoriju opasnu za život - izjavila je ona.

U nastavku je skrenula pažnju na slične situacije iz prošlosti, posebno pominjući agresiju NATO-a na Jugoslaviju i incident u kom su kineske diplomate bile meta bombardovanja.

- Setite se Jugoslavije. Ko, ako ne Kina (obraćajući se kineskom novinaru), zna i seća se posledica agresije NATO-a na Jugoslaviju. Podsećam, tada su poginule kineske diplomate koje su bile cilj bombardovanja NATO-a - nezakonitog, strašnog, divljeg - kazala je Zaharova.

Takođe, ruska portparolka je istakla da municija sa osiromašenim uranijumom predstavlja legitimnu metu za rusku vojsku i napomenula da je već jedno takvo skladište uništeno u Hmeljničkoj oblasti ove godine.

Zaharova je naglasila ozbiljne posledice korišćenja ove vrste municije, uključujući štetu civilnom stanovništvu i zagađenje zemljišta opasnim supstancama. Takođe je upozorila da će i oni koji primenjuju ovu municiju trpeti posledice, a da će buduće generacije koje žive u zagađenim područjima takođe biti pogođene.

Ona je o ovome pričala povodom Rojtersove vesti da će američka administracija uskoro objaviti prve isporuke municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini, navodeći da su, prema rečima neimenovanog zvaničnika Vašingtona, u pitanju projektili za tenkove "abrams".

Bonus video

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam