Marš u Seulu: Stop ispuštanju kontaminirane vode iz Fukušime u okean! (FOTO)

04.09.2023 | 07:32

Učesnici su uzvikivali slogane "Odmah zaustavite ispuštanje kontaminirane vode" i "Zabranite uvoz svih japanskih morskih proizvoda",

Copyright Tanjug/AP Photo/Ahn Young-joon)

Hiljade stanovnika Južne Koreje, uključujući ribare, aktiviste i političare, protestovalo je u Seulu protiv ispuštanja prerađene kontaminirane vode iz japanske nuklearne elektrane Fukušima u okean, preneo je CCTV.

Učesnici su uzvikivali slogane "Odmah zaustavite ispuštanje kontaminirane vode" i "Zabranite uvoz svih japanskih morskih proizvoda", pozivajući vladu Južne Koreje da podnese tužbu Međunarodnom sudu pravde protiv japanske vlade. POGLEDAJ GALERIJU

 

Posle jednoipočasovnog mitinga, demonstranti su juče marširali oko pet kilometara u centru Seula do predsedničke kancelarije.

Sedam od 10 građana Južne Koreje protivi se ispuštanju prerađene radioaktivne vode iz Fukušime koje vrši Japan, navodi se u istraživanju komapnije ''Riserč vju''. Pogođena masivnim zemljotresom i cunamijem koji je usledio u martu 2011. godine, nuklearna elektrana Fukušima pretrpela je topljenje jezgra i kontaminirala je ogromnu količinu vode radioaktivnim supstancama zbog hlađenja nuklearnog goriva. Japan je 24. avgusta, uz saglasnost međunarodnih regulatornih tela, uključujući i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA), počeo da ispušta prerađenu otpadnu vodu u Tihi okean.

Ranije su mediji preneli da je antijapansko raspoloženje u Kini poraslo nakon ispuštanja prečišćene radioaktivne vode iz Fukušime u more, a zabeleženi su i sve učestaliji slučajevi pretećih telefonskih poziva i apela na internetu da se bojkotuju japanski proizvodi. 

Bonus video

 

 

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug