Rama: "Albanci su pre 30 godina bili Avganistanci"

22.08.2021

20:10 >> 19:49

0

Autor: A. B.

Albanija je među zemljama koje su prve odgovorile na zahtev da prime izbeglice iz Avganistana

Rama: "Albanci su pre 30 godina bili Avganistanci"
Copyright Profimedia

Albanski premijer Edi Rama uporedio je trenutnu situaciju u Avganistanu sa Albanijom 1990-tih godina, kada su stanovnici te zemlje bežali od režima Envra Hodže.

– Albanci su pre 30 godina bili Avganistanci – rekao je Rama u intervjuu za “Sandej tajms”.

Istakao je da je za Albance situacija u Avganistanu potpuno jasna.

Pročitajte još:

– Evropljani znaju šta je rat samo preko Netfliksa, dok je za Albance sve to stvarno. Bili smo Avganistanci pre tri decenije kada smo bežali iz spostvenog pakla – rekao je on.

Naveo je da su, za razliku od mnogih drugih evropskih zemalja, “za Albance sukobi, glad i raseljavanje, iskustva zabeležena u sećanju”.

Dodao da su decenijama, pod vlašću diktatora Envera Hodže Albanci bili izloženi brutalnoj represiji i da je ta zemlja postala najsiromašnija i najizolovanija u Evropi.

Objasnio je da je pet godina nakon Hodžine smrti, 1990. godine, pao komunistički režim i da su tada u Albaniji počeli nemiri i nasilja.

– Avganistanci su sada Albanci od pre 30 godina i treba da budemo uz njih kao što su drugi bili uz nas – zaključio je Rama.

Pročitajte još:

Albanija je među zemljama koje su prve odgovorile na zahtev da prime izbeglice iz Avganistana, a prvi avion sa oko 300 ljudi očekuje se da sleti u tu zemlju ove nedelje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike