Nema mira na Haitiju: Naoružane bande ubile najmanje 20 vernika!

28.08.2023

23:33

0

Nasilјe bandi je poraslo od ubistva predsednika Haitija Žovnela Moiza 2021. godine, što je dovelo do toga da veći deo teritorije te karipske zemlјe dospe van kontrole vlade

Nema mira na Haitiju: Naoružane bande ubile najmanje 20 vernika!
Ilustracija - Copyright AP Photo/Odelyn Joseph

Najmanje 20 vernika ubijeno je u maršu koji je tokom vikenda u predgrađu prestonice Haitija, Port-o-Prensa, organizovao istaknuti evangelistički pastor, prenosi ''Haitijan tajms''.

U maršu je nekoliko vernika povređeno, a ostale je zarobila banda koju je verska grupa pokušala da protera iz svog komšiluka, navodi haićanski list.

Rojters je ranije objavio da je tokom marša ubijeno najmanje sedmoro ljudi. Stotine parohijana, od kojih su neki bili naoružani mačetama, marširalo je kroz predgrađe Port-o-Prensa, u pokušaju da oslobode područje koje kontrolišu članovi bande.

Banda je, kako se navodi, otvorila vatru na njih iz mitraljeza. Protest je održan u predgrađu Kanaan, koje su osnovali preživeli u razornom zemlјotresu 2010. godine.

Nasilјe bandi je poraslo od ubistva predsednika Haitija Žovnela Moiza 2021. godine, što je dovelo do toga da veći deo teritorije te karipske zemlјe dospe van kontrole vlade, tako da sada oko 80 odsto prestonice kontrolišu bande.

Posle Moizove smrti došlo je do porasta broja izbeglica, ozbilјne nestašice hrane, porasta broja ubistava, otmica i seksualnog nasilјa.

Zbog sve većeg nasilјa Haićani su organizovali grupe u okviru civilnog pokreta otpora, poznatog kao "Bva Kale", čije su mete članovi bandi. Osnivanje ovog pokreta je dovelo da povratka nade, ali je takođe, prema podacima UN, od početka postojanja ''Bva Kalea'' u aprilu ubijeno više od 350 lјudi, navodi Rojters.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike