Putin razgovarao sa indijskim premijerom Modijem: Širenje BRIKS-a će doprineti rastu uticaja organizacije na međunarodnoj sceni

28.08.2023 | 20:21

Lideri su razgovarali i o aktuelnim pitanjima u vezi sa rusko-indijskim odnosima koji se, kako stoji u saopštenju, progresivno razvijaju u duhu posebno privilegovanog strateškog partnerstva

Copyright Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa indijskim premijerom Narendrom Modijem, saopštio je danas Kremlj, navodeći da su dvojica lidera tokom razgovora istakla značaj proširenja BRIKS-a.

- Razgovarano je o rezultatima samita BRIKS-a u Johanezburgu. Naglašen je značaj postignutih sporazuma, pre svega, širenja BRIKS-a, što će nesumnjivo doprineti rastu uticaja organizacije na međunarodnoj sceni - navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja.

Dodaje se da je dogovorena bliska saradnja u kontekstu ruskog predsedavanja BRIKS-om od 1. januara 2024. godine.

Putin i Modi su razgovarali i o aktuelnim pitanjima u vezi sa rusko-indijskim odnosima koji se, kako stoji u saopštenju, progresivno razvijaju u duhu posebno privilegovanog strateškog partnerstva.

- Konstatovana je pozitivna dinamika trgovinsko-ekonomske saradnje. Izraženo je obostrano raspoloženje za doslednu realizaciju velikih projekata u energetskom sektoru i zajednički rad na proširenju međunarodne transportne i logističke infrastrukture - navodi se u saopštenju.

Ruski predsednik je čestitao indijskom premijeru na uspešnom sletanju indijske svemirske letelice "Čandrajan-3" na Mesec, u blizini njegovog južnog pola.

Dvojica lidera su potvrdila spremnost za dalji razvoj bilateralne saradnje u svemirskom sektoru.

Bonus video

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Izvor: Tanjug