Obilna kiša na indijskim Himalajima izazvala klizišta: Stradalo više od 50 ljudi

14.08.2023

23:00

0

Neobično jake kiše i glečeri koji se otapaju, doveli su do ubitačnih bujičnih poplava u planinama Indije i susednog Pakistana i Nepala, tokom poslednjih godina

Obilna kiša na indijskim Himalajima izazvala klizišta: Stradalo više od 50 ljudi
Copyright Foto: AP Photo/ Pradeep Kumar

Obilna kiša na indijskim Himalajima izazvala je klizišta tokom vikenda u kojima je stradalo više od 50 ljudi, a očekuje se da će broj poginulih rasti pošto se najmanje 20 osoba i dalje vodi kao nestalo, saopštili su danas indijski zvaničnici.

Televizijski snimci iz indijske države Himačal Pradeš prikazuju kuće sravnjene u odronima, autobuse i automobile koji vise na ivici provalija nakon što su putevi propali, kao i stotine ljudi na mestima za spasavanje, dok se radnici hitne pomoći bore da raščiste ruševine, preneo je AP.

Neobično jake kiše i glečeri koji se otapaju, doveli su do ubitačnih bujičnih poplava u planinama Indije i susednog Pakistana i Nepala, tokom poslednjih godina, za šta vladini zvaničnici sve više krive klimatske promene.

Foto: AP Photo/ Pradeep Kumar
 

 

"Opet je tragedija zadesila Himačal Pradeš, a reč je o neprestanim padavinama u proteklih 48 sati", rekao je državni ministar Sukvinder Sing Suku, koji je napomenuo da trenutni broj mrtvih može porasti jer su mnogi i dalje zarobljeni u ruševinama.

U međuvremenu, državni zvaničnik za upravljanje katastrofama Pravin Bardvaj rekao je da je do ponedeljka uveče izvučeno 41 telo.

"Još 13 osoba je nestalo, ali, kako vreme prolazi, gubimo nadu da će oni biti izvučeni živi“, rekao je on.

Dodao je da se u glavnom gradu države Šimli srušio hram, a spasioci su izvukli najmanje devet tela, dok su se u okrugu Solan srušile kuće, pri čemu je poginulo najmanje sedam osoba.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike