"Nepravedan kraj nepravednog postupka": Oglasile se SAD posle nove zatvorske kazne za Navaljnog

04.08.2023

20:57

0

Kremlj godinama pokušavao da ućutka Navaljnog, novim postupkom ruske vlasti su još jednom pokazale da oni koji se usude da kritikuju režim ne mogu da računaju na pravedan proces - navodi se u saopštenju

"Nepravedan kraj nepravednog postupka": Oglasile se SAD posle nove zatvorske kazne za Navaljnog
Aleksej Navaljni - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Sjedinjene Američke Države osudile su danas odluku ruskog suda koji je izrekao kaznu od 19 godina zatvora za  Alekseja Navaljnog, opozicionog političara.

"Ovo je nepravedan kraj nepravednog postupka", navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Dodaje se da je Kremlj godinama pokušavao da ućutka Navaljnog, te da su novim postupkom ruske vlasti još jednom pokazale da oni koji se usude da kritikuju režim ne mogu da računaju na pravedan proces.

"U međuvremenu, ruske vlasti su više puta slale Navaljnog u samicu, kršile njegov pristup advokatu i uskraćivale mu medicinsku pomoć", ističu iz Stejt departmenta.

U saopštenju se navodi da SAD najoštrije osuđuju zatvaranje Navaljnog, Vladimira Kara-Murze i "više od 500 drugih političkih zatvorenika".

"Nastavićemo da pomno pratimo njihove slučajeve i zalažemo se za oslobađanje svih nepravedno privedenih lica", poručuje američko ministarstvo spoljnih poslova. Sud u Rusiji osudio je danas Navaljnog na 19 godina zatvora po optužbama za ekstremizam.

On je proglašen krivim za osnivanje i finansiranje ekstremističkih organizacija i aktivnosti.

Navaljni već služi devetogodišnju kaznu zatvora zbog kršenja uslovne slobode, prevare i nepoštovanja suda. Opozicioni političar negira sve optužbe.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike