Taksa za „zemlju na kojoj se nalazite“ u kanadskom restoranu razjarila Australijance: Da li će se to dogoditi i nama?

03.08.2023

16:08

0

Neki korisnici društvenih mreža išli su toliko daleko da su isticali da se plaše da bi slične inicijative u „oduzele ljudima prava na bilo kakvo vlasništvo nad imovinom“

Taksa za „zemlju na kojoj se nalazite“ u kanadskom restoranu razjarila Australijance: Da li će se to dogoditi i nama?
Copyright Printscreen Twitter/Ken29051949

Picerija u Kanadi postala je ove sedmice predmet diskusije među Australijancima nakon što su se kritičari Glasa domorodaca u parlamentu uhvatili za nju, osuđujući inicijativu koja ima za cilj da podrži autohtone narode u ovoj zemlji.

Fotografija računa picerije "Basic Goodness" predstavljena je u gadnoj Gugl recenziji brzo se našla u australijskoj grupi na društvenoj mreži koja je uglavnom sačinjena od glasača koji se protive Glasu domorodaca.

Na priznanici je prikazana naknada od jednog procenta, u visini od 80 centi, dodata na račun kupca uz reči „zemlja na kojoj se nalazite“.

U objavi na društvenim mrežama spekulisalo se da bi nešto slično moglo da se desi u Australiji, što je izazvalo žestoko protivljenje ljudi koji nameravaju da glasaju protiv na referendumu kasnije ove godine.

- Izgleda da se u Kanadi nekima već naplaćuje porez na zemlju od 1 odsto. Kako zanimljivo. Hoće li se ovo dogoditi ovde? - stoji u objavi na Fejsbuku, koja je izazvala besne komentare članova.

Neki su išli toliko daleko da su isticali da se plaše da bi slične inicijative u Australiji „oduzele ljudima prava na bilo kakvo vlasništvo nad imovinom“.

- Ako prođe, nema povratka. Vlada koristi Glas da promeni naš Ustav - piše u jednom komentaru.

Istaknuti aktivista Tomas Mejo, potpisnik peticije Uluru od srca (peticija australijskih Aboridžina i vođa ostrvaca Toresovog moreuza iz 2017. upućena vladi Australije sa pozivom na strukturne reforme i priznavanje kontinuiranog suvereniteta domorodačkih naroda), ranije je predložio da Australijanci koji nisu autohtoni treba da „plaćaju kiriju“ za život na australijskoj zemlji.

U seriji tvitova iz 2020. godine Mejo je podelio svoju viziju novog života ako referendum kojim bi Glas domorodaca kao savetodavno telo bio odobren.

- Reparacije, vraćanje zemlje, ukidanje štetnih kolonijalnih institucija, izvođenje sve naše dece iz zatvora i prelazak na brigu, poštovanje i integraciju naših zakona i znanja, jezika, vraćanje plata - napisao je on samo neke od uslova.

Osim toga, inicijativa „Pay The Rent" predložila je da neautohtoni vlasnici kuća na nedeljnom nivou plaćaju naknadu „Suverenom telu autohtonih naroda“ koje bi odlučivalo gde će novac otići, pa nije ni čudo što je jedan račun iz Kanade napravio veliku buru u zemlji preko okeana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike